Leif er ensom: - Man sidder og glor på de fire hvide vægge

02:35

Mange ældre føler sig ensomme, men det kan være svært at tale om. Leif Axelsen har fået en besøgsven, efter hans kone døde. Video: Mie Mølbak

Mange ældre er ensomme, men flere har svært ved at tale om det. Leif Axelsen har følt sig ensom, siden hans kone døde.

Da Leif Axelsens kone døde i 2015, blev der med ét tomt i hjemmet i Hjallerup, som de delte i over 50 år. Pludselig var Leif Axelsen alene.

- Det er klart, at når man har gået sammen med sin kone og har været gift i 53 år, og hun pludselig forsvinder, så mangler der noget i hverdagen, siger han.

Efter konens død var der ikke længere nogen at sige godmorgen til, når Leif Axelsen vågnede. En situation, som har krævet tilvænning.

Når man har gået sammen med sin kone og har været gift i 53 år, og hun pludselig forsvinder, så mangler der noget i hverdagen.

Leif Axelsen, Hjallerup

- Man sidder og glor på de fire hvide vægge, og det er sgu ikke særligt spændende, siger han.

Mange er ensomme

Blandt de ældre over 65 år er cirka 50.000 ramt af svær ensomhed, viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Ældre Sagen og Codan. Det kan have store konsekvenser at føle sig ensom – blandt andet er ensomhed årsagen til 400.000 lægebesøg om året.

- Mange ældre kommer ikke ud over kanten og får fortalt, at de faktisk er ensomme. De tør ikke rigtig sige det, siger Rikke Munk Sørensen, der er formand for Ældre Sagen i Dronninglund.

Ældre Sagen vil bryde tabuet. Derfor sætter den i samarbejde med Codan nu fokus på problemet i en ny kampagne.

Besøgsven giver glæde

Leif Axelsen tør godt sætte ord på ensomheden. Det gør han blandt andet, når han en gang om ugen mødes med sin nabo Bodil Andersen, der er hans besøgsven.

Bodil Andersen har været besøgsven i 14 år. Foto: Mie Mølbak

Bodil Andersen har været besøgsven, siden hun gik på efterløn for 14 år siden. I øjeblikket er hun besøgsven for tre personer.

- Jeg tager noget af deres ensomhed, og vi får snakket en hel masse, siger Bodil Andersen.

Besøgstjenesten er et tilbud fra Ældre Sagen. Leif Axelsen er glad for at få besøg af Bodil Andersen – faktisk kan han slet ikke undvære hende.

- Nej nej nej. Jeg er sgu glad for, at jeg har fået Bodil som besøgsven, siger han.

02:26

Rikke Munk Sørensen fra Ældre Sagen i Dronninglund giver fem tips til at bekæmpe ensomhed.

Luk video

Læs også 5 tips til at bekæmpe ensomhed

Forsiden lige nu