Mur på omstridt byggegrund er opført ulovligt
En støttemur er bygget otte meter inde på regionens grund, og det er i strid med aftalen mellem Region Nordjylland og ByBo Nord Aps. Nu vil regionen have muren fjernet.
En støttemur er bygget otte meter inde på regionens grund, og det er i strid med aftalen mellem Region Nordjylland og ByBo Nord Aps. Nu vil regionen have muren fjernet.
Det er regionens Forretningsudvalg, der nu i første omgang skal tage stilling til, hvad der skal ske med den støttemur, der er bygget på den grund, som Region Nordjylland for tre år siden solgte til ByBo Aps.
En grund på Nørregade ved Neuroenhed Nord i Brønderslev.
Efter regionrådsmedlem Martin Bech (V) for fire uger siden gjorde sine kolleger i regionen opmærksom på, at noget er helt galt på grunden i Brønderslev. Entreprenørfirmaet ByBo Nord Aps har nemlig bygget en støttemur - og problemet er, at den står otte meter inde på Region Nordjyllands grund ved Tolstrupvej.
Og da det betyder, at byggearealet dermed er større end de 1999 kvadratmeter, som salget af grunden oprindeligt lød på, giver det endnu en anledning til røde ører.
Der er nemlig tale om et byggeri på en grund, som regionen har modtaget stor kritik for at have solgt for billigt til en privat entreprenør. Også Ankestyrelsen har kritiseret Region Nordjylland for ikke at have fulgt reglerne om udbud, da man solgte grunden tilbage i 2017.
Grunden kom ikke udbud, da arealet blot var 1999 kvadratmeter og dermed en enkelt kvadratmeter fra lovmæssigt at skulle i udbud.
- Jeg tror bare, at man skal konstatere, at når aftalen er, at der arealet er solgt til at være 1999 kvadratmeter, så er det det, den skal være, siger Martin Bech (V).
Han er tilfreds med, at der fra regionens side nu lægges op til, at muren skal fjernes.
- Jeg ville gøre opmærksom på problemet, og det er lykkedes, og samtidig må jeg jo understrege, at det kan ikke nytte noget, at man bygger noget uden skriftlig aftale, siger Martin Bech.
Opført ulovligt
Og der ligger ifølge oplysningerne fra regionens Forretningsudvalg ikke nogen aftale med entreprenøren om, at der skulle bygges en støttemur.
"Den nye støttemur er opført ca. 8 meter fra skel, hvilket beklageligvis ikke fremgik af svaret til Regionsrådet den 2. juni 2020. Støttemuren er opført uden regionens accept. Grundarealet mellem skel og støttemuren er opgjort af landinspektøren til ca. 269 m2", står der i oplysningerne til Forretningsudvalgets medlemmer, der skal tage stilling til sagen mandag.
Køber af grunden ByBo Nord, Flemming Jensen, oplyser til regionen, at at han var opmærksom på, at støttemuren var placeret på regionens grundstykke.
Han tog det for givet, at regionen ville synes, at det var en god løsning - selv om han på forhånd ikke havde spurgt om lov.
Grunden var skæv
Flemming Jensen fra ByBo Nord fortæller til TV2 Nord, at muren reelt set står på regionens grund, at han i bagklogskabens lys godt kan se, at man burde have spurgt om lov.
- Vi har aldrig spekuleret på, at det kunne give problemer, at vi byggede den mur, siger Flemming Jensen.
Årsagen til, at muren er blevet bygget, er, at grunden er skæv, og man derfor har villet terrænregulere grunden.
To muligheder
Det er nu op til regionens Forretningsudvalg at beslutte hvad, der skal ske med den ulovlige mur. Ifølge den dagsorden, der er lavet for mødet mandag, er der to muligheder.
Nemlig at støttemuren og retablering af regionens areal sker for købers regning, eller at der udformes og tinglyses en servitut, som tinglyses på såvel køberens som regionens ejendom.
Servitutten skal forpligte køber til at fjerne støttemuren og retablere regionens grundareal til det omgivende terrænniveau, hvis og såfremt dette måtte forlanges af regionen efterfølgende.
Altså enten skal muren ned her og nu - eller også skal ejeren forpligte sig til på et tidspunkt at fjerne den, såfremt nogen ønsker det. Vælger man den sidste løsning skal ByBo Nord Aps så sørge for at græsset bliver slået på regionens område - uden regning til regionen.
Køberen, ByBo Aps, gør regionen opmærksom på, at hvis man vælger, at muren skal ned her og nu, så kan man rende ind i problemer med Vendsyssel Historiske Museum, for der er nemlig gjort nogle arkæologiske fund på grunden.
Fund som ikke udelukkes at komplicere en eventuel fjernelse af støttemuren og retablering af græsplænen.
Forretningsudvalget mødes mandag klokken 9 om sagen - som dog senere igen skal drøftes på et møde for hele Regionsrådet.