Rikke er landets eneste af sin slags

Når Rikke Danmark er på job, sker det, at folk kigger lidt ekstra. Som kvindelig skorstensfejermester skiller hun sig nemlig ud.

Se andet afsnit af ”F*ck kønsroller” nederst i artiklen eller på TV 2 PLAY.

I Danmark er der omkring 700 skorstensfejere. Kun 10 af dem er kvinder. Og kun en af de kvinder er skorstensfejermester.

Den kvinde er Rikke Danmark fra Brønderslev.

Hun blev nysgerrig på faget, da den lokale skorstensfejer var på besøg for at feje hendes forældres skorsten. For sjov sagde han til Rikke, at hun da kunne komme i lære hos ham.

- Jeg besluttede mig for, at det skulle afprøves, fortæller hun.

Man får hatten den dag, man bliver udlært. Prøver man den inden da, betyder det ulykke.
Man får hatten den dag, man bliver udlært. Prøver man den inden da, betyder det ulykke.
Foto: Tor Løkken

Da hun ringede til ham, havde han dog fået en anden lærling. Men det fik ikke Rikke til at droppe idéen. Hun ringede rundt og fik fat i en skorstensfejer, som var klar på at tage hende i lære.

- Det har jeg aldrig fortrudt et sekund, siger hun.

Får reaktioner på grund af sit køn

I TV2 Nords nye serie ”F*ck kønsroller” følger vi en række personer, der arbejder i et fag, der er domineret af det modsatte køn.

Vi har blandt andet fortalt om lastbilchaufføren Emmelie og akutsygeplejersken Steven.

Emmelie og Steven får jævnligt reaktioner på deres køn, og det samme oplever skorstensfejermesteren Rikke Danmark.

Da TV2 Nords kamerahold filmer hende til programmet, er der en kvinde, der råber fra den anden side af gaden, at ”det er dejligt at se en kvindelig skorstensfejer”.

- Den første gang, Rikke besøgte os for at feje skorstenen, der kiggede vi da godt nok lidt. Men hun fejer rigtig godt, siger Simon Smalbro, der er en af Rikkes kunder i Dronninglund.

Flere kvindelige skorstensfejere

Lige nu er 1,4 procent af de danske skorstensfejere kvinder. Men noget tyder på, at det tal vil vokse. 

Flere kvinder er nemlig ved at blive udlært.

- Når der kommer kvindelige skorstensfejere rundt, giver det blod på tanden hos andre kvinder, der ser det. Det synes jeg, er godt, siger Rikke Danmark.

At være skorstensfejer er lidt et servicefag, og man behøver ikke være fysisk stærk for at varetage jobbet, siger Rikke Danmark.
At være skorstensfejer er lidt et servicefag, og man behøver ikke være fysisk stærk for at varetage jobbet, siger Rikke Danmark.
Foto: Tor Løkken

Hun mener, at kvinderne er lige så egnede til jobbet, som mændene er. Det er ligestillingsminister Marie Bjerre fra Venstre enig i.

- Der er ikke nogen jobs, som en mand og en kvinde ikke kan tage på grund af deres køn. En mand kan være jordemoder, pædagog og sygeplejerske lige så vel som en kvinde kan være tømrer, murer eller elektriker, siger hun.

Og der hersker masser af arbejdsglæde hos Rikke Danmark, når hun renser sod af skorstene og ildsteder.

- Det er et frit job, hvor man går ude i al slags vejr, og det elsker jeg. De gamle håndværkerfag har altid imponeret mig, siger hun.

Se meget mere i andet afsnit af ”F*ck kønsroller” her – eller på TV 2 PLAY.

Mekanikeren, pædagogen & skorstensfejeren - F*ck kønsroller (S1:E2)

Seneste nyt

fra Nordjylland