Syrisk ægtepar fra Brønderslev er flyttet fra Udrejsecenter Sjælsmark

Siden 29. november har Dalal Hussein og Suhil Ahmad Almohamad boet på Udrejsecenter Sjælsmark, mens de har ventet på at skulle sendes hjem til Syrien. Nu er der dog sendt en anmodning om genoptagelsen af sagen om statsborgerskab til Flygtningenævnet.

Dalal Hussein og Suhil Ahmad Almohamad, et syrisk ægtepar fra Brønderslev, flyttede onsdag hjem til deres datter i Kalundborg efter at have boet fire uger på Udrejsecenter Sjælsmark. Det fortæller deres søn, Mahmoud Almohamad.

- De har fået tildelt et processuelt ophold, som betyder, at de ikke længere skal være i et udrejsecenter, fortæller han.

Hjemrejsestyrelsen sendte onsdag brevet til det syriske ægtepar med meddelelsen om, at de nu kunne flytte ud af Sjælsmark. Dog ikke hvor de skulle tage hen.

Processuelt ophold

Processuelt ophold betyder, at man må blive i Danmark, mens ansøgningen om opholdstilladelse behandles.

Man kan få et processuelt ophold, hvis man var i Danmark, da ansøgningen blev indgivet.

Det er et krav, at ansøgningen er indgivet, mens man har haft et lovligt ophold i Danmark.

Når man har processuelt ophold, må man i udgangspunktet ikke arbejde og retten til lægehjælp er begrænset.

Kilde: Udlændingestyrelsen

Venter på svar, om sagen genoptages

Indtil videre er Mahmoud Almohamads forældre flyttet hjem til søsteren, hvor de har planlagt at blive indtil efter nytår, hvor de så måske får mere at vide om, hvor de skal være henne.

Som det er nu, har Dalal Hussein og Suhil Ahmad Almohamad ingen bolig at vende hjem til i Brønderslev, da kontrakten er blevet opsagt fra 1. januar.

- Min mor og far har fået at vide af Brønderslev Kommune, at de ikke længere kan modtage kontanthjælp, fordi de ikke har en opholdstilladelse. Derfor kan de ikke betale husleje, el, vand og regninger, fortæller Mahmoud Almohamad.

Dansk Flygtningehjælp har sendt en anmodning til Flygtningenævnet om genoptagelse af sagen om forældrenes statsborgerskab, som børnene har fået.

Derfor er ægteparret blevet tildelt til processuelle ophold, indtil de ved, om sagens genoptages. Men hvornår ved de ikke.

- Der er ikke nogen dato på, hvornår vi får mere at vide, men Dansk Flygtningehjælp har bedt Flygtningenævnet om at give et hurtigt svar, fortæller Mahmoud Almohamad.

Familiens yngste søn Mahmoud Almohamad blev årets student, da han dimitterede fra Brønderslev Gymnasium.
Familiens yngste søn Mahmoud Almohamad blev årets student, da han dimitterede fra Brønderslev Gymnasium.
Foto: Julie Schou Nielsen / TV2 Nord

Børnene har fået opholdstilladelse

Danmark var et af de første lande i EU, som ville sende syriske flygtninge hjem, på trods af at FN ikke mener, at det er forsvarligt.

Ægteparret kom til Danmark i 2015 sammen med over 8.500 andre syrere.

Siden har Dalal Hussein og Suhil Ahmad Almohamads syv børn og ni børnebørn fået tildelt opholdstilladelse i Danmark, men altså ikke dem selv, hvorfor de i første omgang skulle rejse til Udrejsecenter Sjælsmark.

95.055 underskrifter

En underskriftindsamling og et borgerforslag om at ændre på lovgivningen om hjemsendelser satte sagen på dagsordenen i Folketinget tidligere i december.

- Danmark har været åben og ærlig fra første dag over for de syrere, som har fået midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark. Vi skal give folk beskyttelse, så længe der er behov for det, sagde Udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye (S), dengang til TV2 Nord, hvor han understregede, at regeringen ikke kom til at bakke op om forslaget.

- Men når forholdene i hjemlandet bliver forbedret, bør en tidligere flygtning rejse hjem og genetablere en tilværelse der.

10. december overrakte Mahmoud Almohamad i samarbejde med Amnesty International Danmark i alt 95.055 underskrifter, der krævede et stop for hjemsendelser af syriske flygtninge.

- Det gav mig håb at få lov til at udlevere alle underskrifterne til Mattias Tesfaye. Bare han bruger dem, sagde Mahmoud Almohamad dengang til TV2 Nord.

Vender måske hjem til Brønderslev

Indtil videre har Dalal Hussein og Suhil Ahmad Almohamad fået tildelt et processuelt ophold, indtil Flygtningenævnets afgørelse i sagen om genoptagelse af sagen foreligger.

Hvis sagen genoptages, så skal ægteparret tilbage til Brønderslev Kommune.

- Hvis de vender tilbage, så har de ikke en bolig, og det er et problem, fortæller Mahmoud Almohamad og fortsætter:

- Så skal de på en måde starte forfra ved at søge om ny bolig og ny kontanthjælp på grund af de fire uger på Sjælsmark.

Se TV2 Nords indslag fra 24. november om det syriske par:



Seneste nyt

fra Nordjylland