Forsker fulgte offline-uge i Dronninglund: - Håber flere vil gøre det samme

Eksperimentet på Dronninglund Gymnasium var ifølge forsker, der fulgte med, en øjenåbner, og han håber at flere vil lægge mobilen på hylden for en stund.

Eleverne på Dronninglund Gymnasium kastede sig i uge 3 ud i et grænseoverskridende forsøg. De skulle i skoletiden være helt offline. Computere og telefoner var bandlyst fra skolen, og hvordan skulle det ikke gå?

Det gik godt, og alle overlevede. Der var mandag morgen, da computere og telefoner igen blev en del af skoledagen heller ingen sårede, og faktisk forløb hele eksperimentet, der blev fulgt af adjunkt Jesper Aagaard fra Aarhus Universitet helt fredeligt. 

Forskningsmæssigt har han endnu ikke gjort nok observationer til at komme med skudsikre konklusioner, men de første overskrifter begynder at forme sig.

- For mig som forsker er den største nyhed nok, hvor udramatisk det hele forløb. Det var ikke noget stort problem for eleverne at undvære deres telefoner, og det er i sig selv et fund, når man tænker på, at vi lever i en tid hvor man snakker om mobilafhængighed som var det narkomani. Men som en af de unge sagde: Det var ikke så hårdt, det var bare upraktisk.

Praktiske problemer, men ingen abstinenser

De få problemer, der opstod i løbet af de mobilfrie dage var faktisk mest af praktisk karakter. Mange unge bruger deres telefoner til at orientere sig om, hvad klokken er, og de var pludselig nødt til at orientere sig mod skolens analoge vægurer - med helt gammeldags visere.

- Og det var faktisk medvirkende til, at flere af dem mistede tidsfornemmelsen, fortæller Jesper Aagaard.

Derudover fandt flere elever ud af, hvilken livline deres mobiler faktisk er. For hvordan køber man frokost i kantinen, når Mobilepay er bandlyst og Dankortet ligger hjemme på værelset? Det korte svar er: Det gør man ikke, og så går man sulten hjem.

- Der var flere af sådan nogle lavpraktiske problemer, men der var ingen abstinenser, fortæller Jesper Aagaard videre.

Reflekterer over teknologiens plads i hverdagen

Som forsker finder Jesper Aagaard det interessant at gennemføre en mobilfri uge, fordi det afslører noget om vores vaner som mennesker.

- Vaner er noget, der per definition foregår på et niveau, hvor vi ikke tænker over dem, og når vi tager computere og telefoner fra eleverne - ting der indgår i ders vanlige rutiner - tvinger vi dem til at refelktere over dem, og det er enormt spændende for mig, at snakke med dem, når de undværer deres teknologier, siger Jesper Aagaard.

- Man tvinger dem til at refelktere og til at forholde sig til teknologierne i hverdagen og om de ting, der kører fint til hverdag og til de ting, man indser, man godt kan undvære og gerne vil lave om på.

Opfordrer til flere offlineuger

Jesper Aagaard kalder forsøget for et sjovt eksperiment, der virkede som en øjenåbner for både elever og lærere, og som han sagtens kan se brede sig udover lille Dronninglund.

- Jeg tror, vi allesammen kunne have godt af at tage en offlineuge. Ikke for at blive sundere eller for at tage en 'detox', men for at blive mere reflekterede over vores teknologivaner, og det håber jeg da folk vil gøre.


Seneste nyt

fra Nordjylland