01:32

Nu skal den findes: Mystisk kæmpesten i Store Vildmose gemmer sig lige under overfladen

Nordjylland har måske en kæmpe og hidtil overset turistattraktion. En kæmpemæssig sten, der blev opdaget for 50 år siden og siden hen gået i glemmebogen.

Leif Lingersgård fra Brønderslev fik nærmest et deja vu, da han så TV2 Nord forleden.

For rullende kameraer blev Hundborgstenen gravet fri i Thy. En sten, der måske er den sjettestørste i Danmark.

Men alligevel var Leif Lingersgård ikke imponeret.

Stenen var vel godt fire meter bred og måske syv meter lang. Hvor dyb den var fandt vi aldrig ud af, for da de var nået to meter ned på begge sider af stenen var de endnu ikke nået til bunden.

Leif Lingersgård, 

- Jeg har set en sten i mosen, da jeg var dreng, som, jeg tror, er ligeså stor – hvis ikke større, siger Leif Lingersgård.

Stenen lå på en mark på Leif Lingersgårds barndomshjem nær Luneborg Kro i Store Vildmose. Dengang lå den lige under jordoverfladen, så en eftersøgning er påkrævet.

Men meget har forandret sig i mosen de seneste 50 år. Så længe siden er det, at Leif sidst så stenen.

- Min far og min onkel besluttede sig for at grave stenen fri, fordi de ville forsøge at sprænge den væk. Stenen var vel godt fire meter bred og måske syv meter lang. Hvor dyb den var fandt vi aldrig ud af, for da de var nået to meter ned på begge sider af stenen var de endnu ikke nået til bunden, fortæller Leif Lingersgård.

Hundborgsten fundet i 1938

Hvor stor den sten Leif Lingersgård så, da han var dreng, virkelig er, finder vi måske aldrig ud af, men der er tale om en kleppert af de helt store, hvis den kan måle sig med Hundborgstenen som blev gravet fri for nylig og nu skal være turist-trækplater i Thy.

Hundborgstenen måler nemlig omkring seks gange fem gange fire meter og menes at veje lige i underkanten af 170 tons.

Den sten blev første gang fundet i 1938 og gravet fri med håndkraft, men da ingen havde lyst til eller ambition om at bruge stenen til noget, blev den dækket til igen - og så er det altså først nu, 81år senere, stenen igen er kommet til overfladen.

Så stor er Hundborgstenen

Smiley face

Nuværende ejer kender ikke til stenen

Tilbage i Store Vildmose på marken hvor en anden nordjysk kæmpesten angiveligt ligger, er intet kommet for lyset endnu. Jorden er solgt et par gange siden 1974, hvor Leif Lingersgårds far skilte sig af med marken og den har sandsynligvis ikke været dyrket siden midten af 80’erne, men har ligget hen med græs.

Markens nuværende ejer har aldrig hørt om den mystiske kæmpesten.

- Jamen det lyder da spændende, og jeg har aldrig tænkt, at der kunne ligge sådan en mulig turistattraktion lige der. Vi må prøve at kratte lidt i jorden, for at se om det virkelig passer, eller om det bare er tom snak, siger Lars Pedersen, der driver kvægbruget Klovborg.

Læs også Hundborgstenen flyttede sig 20 meter - og satte sig så fast igen

Gemmer sig lige under overfladen

Leif Lingergårds og TV2 Nords eftersøgning ender i denne omgang uden resultat selv om der blev stukket adskillige jernspyd i jorden i det område, hvor stenen sidst blev set for 50 år siden.

- Den ligger ikke mere end 10-15 centimeter under overfladen. Hvis vi pløjede marken, kørte vi altid på den, og den havde ligesom en top, der ragede lidt op, fortæller Leif Lingergård.

I samme øjeblik høet på marken er høstet, er alle velkomne til at gøre et forsøg på at lokalisere stenen, og hvis det ikke giver en sikker placering, har markens ejer lovet at gøre et forsøg.

- Vi kan da prøve at finde pjalten og se om der er noget fremtid i. Det er vel bare at grave lidt eller gøre lidt ved det, så finder vi da ud af, om der er noget. Det er da klart, at man bliver nysgerrig nu, siger Lars Pedersen.

02:49

Foto: Jesper Bo Winther

Luk video