03:31

Det begyndte som et tvangsægteskab, da Brønderslev og Dronninglund Kommuner blev lagt sammen efter kommunalreformen. Vi ser tilbage og lodder stemningen i dag i anledning af 10 års jubilet for kommunalreformen.

Ti år efter kommunalreformen: Det umage par har fundet kærligheden

Dronninglund Kommune ville ikke lægges sammen med Brønderslev Kommune og omvendt, men som tiden er gået, er begge parter blevet tilfredse med ægteskabet.

Brylluppet mellem de to kommuner, Dronninglund og Brønderslev, blev i sin tid holdt på Dronninglund Slot. Men det var bestemt ikke kærlighed, der havde ført de nye ægtefolk sammen. Dronninglund Kommune ville ved kommunesammenlægning helst giftes med Sæby Kommune, men hun fandt to bejlere nordpå.

- Man kan jo ikke være kærester med nogen, der ikke vil være kærester med en, siger Mikael Klitgaard, som i dag er borgmester i Brønderslev Kommune.

Læs også Hjørring Kommune udnytter de gamle rådhuse

Det var ved årsskiftet ti år siden, at kommunalreformen trådte i kraft. De første år af Brønderslev og Dronninglunds ægteskab var tumultariske, men de to tidligere kommuner, som nu er smeltet sammen, har med tiden lært at holde af hinanden. Hvis du ikke kan få den, du elsker, må du elske den, du kan få, siges det jo.

- Vi har rykket sengene sammen og holder af hinanden, så der er ikke problemer på det felt, siger Mikael Klitgaard (Venstre).

Sådan gik det til, at landbrugskommunen Brønderslev fandt sammen med kulturkommunen Dronninglund, og et lille, nordjysk kommunaleventyr blev skrevet.