Aftale er landet: Minkerhvervet får milliarder i kompensation

Mandag aften faldt aftalen om erstatningen til minkavlere og følgeerhverv på plads i Finansministeriet. 'Nogenlunde indenfor skiven', siger formand for danske minkavlere.

Cirka tre måneder efter alle mink i Danmark blev beordret aflivet, er der nu en aftale klar om kompensation til de godt 1100 minkavlere, der indtil efteråret passede deres cirka 18 millioner mink som normalt. 

Fungerende finansminister og socialdemokrat, Morten Bødskov, siger om aftalen:

- Det er en aftale, som sikrer at familier, der i generationer har arbejdet for at opbygge deres erhverv får en fair og rimelig erstatning til at komme videre. En ting er erstatning til avlerne, derudover er der erstatning til følgeerhvervet. 

Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, De Radikale, Venstre og Liberale Alliance, og ligger mellem 15 og 18 milliarder kroner. 

De Konservative, Alternativet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har alle meldt ud, at de ikke er med i aftalen.

I aftalen er der øremærket 8,9 milliarder i direkte erstatning til minkavlerne, mens følgeerhvervet kan se frem til en erstatning på mellem 3 og 4 milliarder.

Følgeerhvervet er blandt andet fodercentraler, auktionshuse og pelserier.

Der er ligeledes blevet afsat mellem 1,5 og 2,7 milliarder til nedrivning af produktionsanlæg, altså bygningerne, der nu er mere eller mindre værdiløse.

Rasmus Prehn, fødevareminister fra Socialdemokratiet forsikrer, at pengene ikke vil blive unødigt forsinket i forbindelse med udbetalingerne.

- Vi arbejder på et såkaldt fasttrack, så udbetalingerne kan komme hurtigt ud. Men den store erstatning vil først komme efter minimum seks måneder, siger Rasmus Prehn.

- I første omgang er det forskud, der vil blive udbetalt. Derefter handler det simpelthen om, at vi skal lave nogle komplicerede udregninger, der sikrer, at ingen bliver uretfærdigt behandlet. 

Der er ligeledes blevet afsat 60 millioner til en såkaldt dvaleordning. Det er penge, der skal hjælpe minkavlere, der gerne vil genoptage erhvervet, når det igen bliver lovligt at avle mink i Danmark i 2022.

Venstre: - Det handler om balance

Venstre har hele tiden været med i forhandlingerne, og Jakob Ellemann-Jensen er glad for, der nu er landet en aftale.

- Det har været vigtigt at sikre en balance i denne kompensation. Ingen skal forgyldes, men alle skal have en mulighed for at komme godt videre. Vi har fået denne aftale et godt stykke i en bedre retning, end den var, da vi begyndte på forhandlingerne, siger formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

Inden aftalen faldt endeligt på plads havde Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur, dette at sige om det forventede udfald.

- Det er nogenlunde indenfor skiven, siger han. 

Han er glad for, at der nu trods alt ligger en aftale, efter et mørkt efterår for danske minkavlere. 

- Vi har ventet længe på denne aftale, og hele forløbet omkring selve aflivningsindsatsen har ikke været køn, siger Tage Pedersen. 

Dansk Folkeparti og Konservative forlod forhandlingerne

Dansk Folkeparti var det første parti, der forlod forhandlingerne i Finansministeriet.

- Vi ville gerne snakke om en dvalemodel, hvor avlerne selv kan bestemme, om de vil tilbage til erhvervet om et par år. Men det har vi ikke haft mulighed for at forhandle om, siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti. 

Dernæst fulgte Konservative trop, der kort efter også forlod forhandlingsbordet. Her er det Rasmus Jarlov, finansordfører for Konservative.

Enhedslisten: - Regningen er for stor

Enhedslisten meldte mandag aften ud, at de ikke kan være med i aftalen, da de synes, den er for dyr.

- Det er jeg faktisk rigtig ærgerlig over, for selvfølgelig skal de have en rimelig erstatning. Men for os er det også vigtigt, at aftalen er fair overfor skatteborgerne, og den nye model, der er flertal for nu, giver simpelthen for voldsom en erstatning, til at vi kan stå inde for det, siger Victoria Velasquez, erhvervsordfører for Enhedslisten.


Seneste nyt

fra Nordjylland