Aftale om løn eller sygedagpenge til personer i corona-risikogruppe møder kritik
Foto: Emil Nordkvist Johansson
De Praktiserende Lægers Organisation er kritisk over for den aftale om økonomisk støtte til personer, der ikke tager på arbejde, fordi de er i risiko-gruppen ved coronasmitte.
Folketingets partier vedtog fredag en aftale, som betyder, at personer der er i en særlig risikogruppe, hvis de bliver smittet med covid-19, kan blive hjemme fra arbejde og modtage løn eller sygedagpenge.
Ordningen, som i første omgang gælder frem til 1. september, er skruet sådan sammen, at medarbejdere kan få lov til at blive hjemme med fuld løn, hvis det er forbundet med en øget risiko for dem at tage på arbejde og de ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra.
TV2 Nord har tidligere fortalt om buschaufførerne Thomas Højberg og Kim Olsen, som begge er kronisk syge og derfor ikke har været på arbejde, siden coronavirussen brød ud. De to mænd følte sig tvunget til at genoptage deres arbejde for at kunne betale deres regninger, selvom de har fulgt Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til at kronisk syge skal blive hjemme. Begge er desuden blevet anbefalet af deres egen praktiserende læge at blive væk fra arbejdspladsen.
- Jeg kan da miste livet i værste fald eller få anden meget alvorlig sygdom, sagde Thomas Højbjerg forleden til TV2 Nord.
Læger kan ikke vurdere arbejdsforhold
I aftalen, som regeringen og Folketingets partier har indgået, lægges der op til, at det er de praktiserende læger, der skal vurdere, om en medarbejders arbejdsgiver kan få sygedagpengerefusion, hvis medarbejderen eller dennes pårørende får lov at blive hjemme, fordi det vil være risikabelt at tage på arbejde. Det møder kritik fra de Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
- De praktiserende læger kan godt konstatere, om en borger er i risikogruppen for covid-19, jævnfør Sundhedsstyrelsens definitioner, men ”tryghed” er en udpræget individuel og nogle gange helt kortvarig oplevelse. Det vil være patientens egen vurdering, der er afgørende, ikke lægens. Så det giver ganske enkelt ikke mening at bede os foretage en ”konkret, individuel, lægelig vurdering” af personers tryghedsgrad, siger PLO-formand Christian Freitag i en pressemeddelelse.
Han mener ikke, at de praktiserende læger er i stand til at vurdere, om eksempelvis en kronisk syg patient vil være i stand til at passe sit arbejde uden at udsætte sig selv for en øget risiko for at blive smittet med coronavirus.
- Alt i alt bliver vi således pålagt en opgave, vi ikke meningsfyldt kan løse. Vi kan vurdere vores patienters helbred, men hvem, der er berettiget til sygedagpenge ud fra en oplevelse af ”utryghed” og forholdene på deres arbejdsplads, kan vi ikke lægge navn til. Det er vigtigt, at vores relation til vores patienter handler om deres helbred og ikke deres økonomi, siger Christian Freitag.
PLO foreslår, at opgaven med at vurdere, hvem der kan modtage sygedagpenge, i stedet overlades til de kommunale jobcentre.
Den særlige risikogruppe
Den særlige risikogruppe omfatter personer, der lider af de tilstande og sygdomme, der ifølge Sundhedsstyrelsen vil medføre en øget risiko for et langstrakt eller alvorligt sygdomsforløb, og hvor der er lægelig dokumentation for, at personen er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19. Det drejer sig om følgende sygdomme og tilstande:
Høj alder
- Personer over 70 år og særligt personer over 80 år
- Personer over 65 år og samtidig forekomst af en eller flere kroniske sygdomme
Overvægt
- Personer med BMI over 35
- Personer med BMI over 30 og samtidig kronisk sygdom
Nedsat immunforsvar, fx
- Medfødt eller erhvervet
- Immunhæmmende behandling
Følgende sygdomme og tilstande
- Svær hjertekarsygdom
- Svær eller alvorlig lungesygdom
- Kræftsygdomme
- Kronisk nyresygdom med nedsat nyrefunktion
- Mavetarm- eller leversygdom med komplikationer
- Diabetes, der er dårligt reguleret
- Fremskreden demenssygdom
- Andre degenerative og neuromuskulære sygdomme, der medfører nedsat hostekraft
Gravide (ud fra et forsigtighedsprincip)
Kilde: Beskæftigelsesministeriet