LIGE NU:

Arne Boelt: - Nu må vi tage os sammen!

Hjørring Kommunes borgmester kalder det 'skræmmende', at norske turister frarådes at rejse til Danmark. - Nu må Fødevarestyrelsen komme ind i kampen, mener han.

- Konsekvenserne er skræmmende for vores erhverv og økonomien i kommunen. 

Så kort ridser Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt situationen op, efter det norske udenrigsministerium og Folkehelseinstituttet meddelte, at man fraråder nordmænd at rejse til Danmark, og at rejsende skal 10 dage i karantæne efter hjemkomst fra Danmark.

- Uge 42 står lige for døren, og det kommer til at kunne mærkes, når nordmændene vælger at blive hjemme fra deres ferie i Nordjylland, siger Arne Boelt.

Han mener ikke, at nordmændene er klar til at bruge 10 dage i karantæne efter en efterårsferie i Danmark.

- Det betyder, at sæsonen slutter nu. Og vi skal være meget heldige, hvis vi bare får lidt gang i hjulene igen inden jul, lyder hans vurdering.

Derfor er han klar i mælet, når han skal finde en løsning på det stigende coronasmittetryk.

- Nu må vi tage os sammen og få de tal ned. Det gælder alle i hele kommunen!

- Fødevarestyrelsen må på banen

I Hjørring Kommune er 16 minkfarme ramt af coronasmitte, og smitten har vist sig at kunne brede sig til mennesker. Lige nu er flere personer med tilknytning til minkfarme i kommunen blandt de smittede med corona.

- Vi er sårbare, for har vi bare en 11-12 personer, der er smittede, ryger hele kommunen i den røde kategori med højt incidenstal. Det er frustrerende og går ud over mange i turisterhvervet, folk der arbejder på færgerne og folk, der arbejder i Norge og så videre. Det bliver svært, det her.

Torsdag blev yderligere to minkfarme i Hjørring konstateret smittet med coronavirus, så situationen er langtfra under kontrol. 

Arne Boelt vil derfor have Fødevarestyrelsen på banen.

- De er simpelthen nødt til at stramme op. De gør slet ikke nok for at bremse smittespredningen fra minkfarmene. Det er som om, de bare trækker på skuldrene. Sådan en smittespredning, som vi ser på minkfarmene, ville de aldrig acceptere, hvis der var tale om svin og slagterier - nu må de i arbejdstøjet og få det her stoppet, kræver Arne Boelt.

Hjørring Kommune er med 62 tilfælde pr. 100.000 indbyggere lige nu på en 17. plads blandt de 55 kommuner i Danmark med mere end 20 smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere, mens Brønderslev Kommune er på andenpladsen med 196 tilfælde pr. 100.000 indbyggere.