LIGE NU:

Flere partier vil have regional genåbning: - Vores nordjyske statsminister bør få åbnet Nordjylland

Både De Konservative og Venstre ønsker en regional genåbning af samfundet.

Flere steder i landet har smittetallene i lang tid været meget lave og under kontrol. Den seneste uge er der for eksempel bekræftet 257 smittede med COVID-19 i Nordjylland.

Det får nu flere partier til at råbe efter en regional- eller lokal genåbning af dele af landet.

Mandag er Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen (V) gået på Facebook med klar besked til landets statsminister.

- Selvom der er frygt for mutationer, er de sårbare beskyttet af vacciner. Jeg mener det fortsat kan give mening at holde nogle dele af landet lukket, der hvor smitten er høj, men vores nordjyske statsminister bør få åbnet Nordjylland og andre områder med lav smitte igen hurtigst muligt, skriver Karsten Lauritzen (V) på Facebook.

quote Det skuffer mig, at man ikke har regnet på lokale eller regionale åbninger. I de beregninger, vi bliver præsenteret for, der har man taget hele landet under et. Det er lidt ærgerligt.

Per Larsen (K)

Et andet af oppositionspartierne Konservative ser også mulighed for, at dele af samfundet igen kan komme i gang efter at have været lukket ned siden slutningen af december sidste år.

- Vi er meget begejstrede for regional- og lokal genåbning, der er 25 kommuner, som har incidenstal under 20, som er bekymringsgrænsen. Derfor synes vi godt, at man kan åbne for afgangsklasser og 5.-8.klasse og kigge på butikker og liberale erhverv. Selvfølgelig med begrænsninger, så vi ikke løber en unødig risiko, siger De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen (K).

Beregning af regional og lokal genåbning udeladt

I Nordjylland oplevede man i november måned en regional nedlukning, da frygten for coronamutationen fra mink fik Mette Frederiksen og regeringen til at lukke syv nordjyske kommuner. Netop derfor mener Karsten Lauritzen og Venstre godt, at regeringen nu også kan lave en regional genåbning.

- En regional genåbning skal altid ske sundhedsmæssigt forsvarligt. Det har regeringen været meget tilbageholdende med at undersøge, hvordan kunne ske og beregne smitteteknisk. Jeg har respekt for, at regeringens politiske holdning er et ekstremt forsigtighedsprincip, og at der skal være fuld epidemikontrol, før der åbnes op. Men jeg og Venstre er uenige i, at vi fortsat skal holde danskerne i et jerngreb, alt imens vi fortsætter med at sætte økonomien samt folkets psykiske og fysiske helbred på spil, skriver Karsten Lauritzen (V) på Facebook.

- Vi så helst, at man åbnede regionalt, for det er nemmest at styre men selvfølgelig, hvis der er kommuner i en region som har høje smittetal, så giver det begrænsninger, siger Per Larsen (K).

Flere partier har ønsket en beregning af, hvad en regional- eller lokal genåbning vil betyde for smitten, men den beregning er ikke en del af det møde, som Folketingets partier skal have med regeringen tirsdag.

- Det skuffer mig, at man ikke har regnet på lokale eller regionale åbninger. I de beregninger, vi bliver præsenteret for, der har man taget hele landet under et. Det er lidt ærgerligt. Vi havde efterspurgt beregninger for regionale og lokale genåbninger, siger Per Larsen (K)

Robust sundhedsvæsen

I Nordjylland ligger Hjørring Kommune i bund med et incidenstal på 17,1, som er smittetallet pr. 100.000 indbyggere. I Hjørring er der registreret 11 smittetilfælde de seneste 7 dage. Også i Mariagerfjord og Frederikshavn Kommune er incidenstallet under 30 pr. 100.000 indbyggere med henholdsvis 24,0 og 26,9.

- Til de, der frygter at nordjyderne vælter ud på gaderne, og i glædesrus slikker på de samme dørhåndtag og fadølskrus, må jeg sige, at dels har danskerne de seneste snart 12 måneder lært at spritte af at holde afstand og blive hjemme, hvis man har det mindste kriller i halsen, og dels har jeg til gode at opleve den opførsel under normale tilstande, skriver Karsten Lauritzen (V).

Heller ikke Per Larsen har den store bekymring ved at lave en regional genåbning af landet på nuværende tidspunkt.

- Vi har et robust sundhedsvæsen og antallet af indlagte er styrtet ned, og vi har god testkapacitet. Vi er rimelige fortrøstningsfulde, siger Per Larsen (K).

Mandag er Folketingets partier også indkaldt til et møde med regeringen, efter regeringen har holdt møde med landets borgmestre.

Vestre landsret viborg

Mand idømt fem års fængsel for voldtægt af mindreårig på institution

def_thumb,50_percent

gallery Nordjylland bliver blæst igennem: Vindstød af stormstyrke målt

300621 Arne Boelt, Borgmester Hjørring Kommune

play Nyt budgetforlig i Hjørring Kommune: - Vi kan fastholde serviceniveauet

Ole Post Madsen, økonomiformand i Aalborg Freja samt Simon Gasberg som er målmand, anfører og bestyrelsesmedlem i Aalborg Freja.

play Nordjysk pokalsensation: - Giv os AaB i næste kamp

Vestre landsret viborg

Mand idømt fem års fængsel for voldtægt af mindreårig på institution

def_thumb,50_percent

gallery Nordjylland bliver blæst igennem: Vindstød af stormstyrke målt

Til forsiden

Til forsiden