Brev til ministre: Borgmestre er bekymrede over aflivning af mink
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Arkivfoto: Per Frank Paulsen
Borgmestrene i de tre himmerlandske kommuner; Per Bach Laursen, Mogens Jespersen og Leon Sebbelin går nu sammen om at udtrykke stor bekymring for minkerhvervets fremtid i et brev til to ministre.
Vesthimmerland, Mariagerfjord og Rebild kommuner efterlyser nu i fælles front ordentlighed i covid-19 håndteringen af minkerhvervet.
- Vi savner helt konkret ordentlighed i den nuværende covid-19 håndtering af minkerhvervet. I Himmerland frygter vi, at aflivningen af raske besætninger og zone-tilgangen vil gøre det næsten umuligt at genrejse minkbranchen, både i vores tre kommuner og generelt i Danmark. Frygten og den manglende ordentlighed kan vi ikke længere sidde overhørig og derfor sender vi samlet i Himmerland en appel om at ændre strategien, siger Per Bach Laursen og Mogens Jespersen.
- Der mangler simpelthen forståelse for de mange dygtige producenter, som får deres erhverv og livsværk revet i stykker på et grundlag, som hverken er gennemskueligt eller foregår i respekt for de berørte, siger borgmester i Rebild Kommune Leon Sebbelin (Rad.V).
Brev til ministre
De tre borgmestre har sendt deres bekymringsbrev til erhvervsminister Simon Kollerup og fødevareminister Mogens Jensen, og de nordjyske borgmestre ligger ikke skul på, at de kræver ændringer i måden at håndtere corona-smitten og de raske besætninger.
- Ellers mister vi mange veldrevne virksomheder og personlige livsværker, lyder det i brevet.
Borgmestrene skriver, at der med den nuværende strategi fra regeringens side er der en meget stor frygt for en udryddelse af erhvervet og mange af de følgeerhverv, der er berørte af den nuværende håndtering.
En håndtering, der med udgangspunkt i smittede, mistænkte og zone-farme (inden for 7,8 km af et konstateret udbrud) i bedste fald vil betyde, at minimum 60-70 pct. af danske minkfarme alle vil være berørte til næste hvalpesæson i april.
- En erhvervsmæssig katastrofe, lyder det i brevet fra borgmestrene til ministrene.
Erhvervschef i Vesthimmerlands Kommune, Dan Skovgaard, udtrykker også stor bekymring over den nuværende udvikling og håndtering af minkerhvervet.
- En kommune som Vesthimmerland, der i høj grad lever af landbrug og en industri, der udspringer af landbrugserhvervet, vil blive voldsomt hårdt ramt, hvis man med et slag fjerner en hel gren af landbruget. Måske er erhvervet ikke lige populært i alle kredse, men upåagtet dyreetiske indvendinger, så er det en branche der gennem de seneste årtier har fornyet sig meget, og som har meget stort fokus på netop dyrevelfærd og miljørigtig produktion, siger erhvervschef Dan Skovgaard i en pressemeddelelse.
Han understreger, at dertil kommer den industri, der producerer landbrugsmaskiner til minkbranchen også er i yderste fare for at forsvinde fra landkortet nu.
De tre nordjyske borgmestre er langt fra de eneste, der har reageret på regeringens aflivningsstrategi for mink. Ti andre borgmestre siger i et samlet brev fra over for den strategi, som regeringen har lagt i forhold til smitte på minkfarme. Underskriverne kommer fra Lemvig, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Varde, Esbjerg, Vejen, Billund og Hedensted.
- Vi borgmestre nærer en reel frygt for minkerhvervets eksistensgrundlag.
Sådan lyder det i et åbent brev, som ti borgmestre har sendt sammen med rådgivningsvirksomheden SAGRO.
I brevet, der er sendt til fødevareminister Mogens Jensen (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S), bliver der langet ud efter regeringens strategi med at aflive et stort antal mink på danske farme. Herunder de smittede besætninger, men også mink på farme indenfor 7,8 kilometer skal slås ned, skriver TV2.