I Hjørring tester de for corona i spildevandet

På rensningsanlægget i Hjørring kan de spore coronavirus i spildevandet. En metode, der kan give et overblik over, hvor der er høj smitte, men myndighederne afviser at bruge metoden.

På spildevandsanlægget i Hjørring tager de prøver for at se, hvor meget coronavirus, der er i vandet. Og den metode kan faktisk bruges til at give et indtryk af, hvor stor smitte der er i området.

- Man kan simpelthen se i spildevandet, om der sker en stigning eller et fald i antallet af smittede, og det, synes vi jo, kunne være helt oplagt at bruge som supplement til de her persontests, som man laver så mange af, siger Didde Lindholm Jürgensen, der er processpecialist hos Hjørring Vandselskab.

Spildevandsprøverne bliver analyseret hos virksomheden Eurofins i Vejen og ifølge virksomheden flugter deres resultater med de opgørelser Statens Serum Institut laver over, hvor i landet der er smitte. Derfor kan det være et godt redskab til at udpege områder, hvor man kan sætte særligt ind i forhold til smitteopsporing, vurderer Alissa Udi Jørgensen, der er projektleder hos Eurofins.

- I stedet for at teste lige meget i hele landet, så kan man målrette og analysere de mennesker, der bor i de pågældende byer, siger hun.

Afviser at bruge metoden

Både forskere og Hjørring Vandselskab har lagt op til at udbrede metoden til alle 300 rensningsanlæg i Danmark. Det afviser Statens Serum Institut dog for nuværende, da de mener, at den nuværende testindsats er tilstrækkelig. Og det svar lægger Sundheds- og Ældreminister, Magnus Heunicke (S) sig opad.

Men det er det nordjyske folketingsmedlem og sundhedsordfører for De Konservative, Per Larsen (K), ikke enig i.

- Hvis vi skal af med restriktionerne, skal vi have fuldstændig styr på, om smitten bevæger sig op eller ned. Og når man kan finde beviser i spildevandet, så skal man selvfølgelig bruge det redskab, lyder det fra den konservative politiker og fortsætter:

- Når man bruger det i andre lande, så må vi også kunne bruge det i Danmark, og vi har altså behov for alle de redskaber, der er i værktøjskassen i forhold til at komme på forkant med det her, i forhold til at få smittekæderne brudt, så vi kan få Danmark lukket op igen.

Selvom det ikke ser ud til, at metoden vil blive taget i brug lige foreløbig, så ser Didde Lindholm Jürgensen potentiale i metoden. Også i andre sammenhæng.

- Vi ser muligheder i at kunne udvikle det her værktøj og kunne bruge det til andre ting også. Eventuelt, som vi har fået at vide af WHO, at vi står over for en krise med antibiotikaresistente mikroorganismer, og det vil jo være helt oplagt at udvikle værktøjet til også at kunne teste sådan nogle ting, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland