Lærerforeningsformand: - Åbner vi ikke d. 18., så åbner vi d. 20.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Folkeskoleelever i 6. - 10. klasse og deres lærere kan se frem til at droppe fjern- og hjemmeundervisningen fra og med d. 18. maj. Lærerforeningsformand i Aalborg, Karsten Lynge Simonsen, er glad for, skolerne har en uge til at blive klar.
Regeringen og Folketingets partier har torsdag aften indgået en aftale om genåbningen af Danmark, fase 2. Aftalen bestemmer, at de ældste klasser fra og med sjette klasse kan komme tilbage i klasselokalerne fra d. 18. maj 2020.
Formanden for Aalborg Lærerforening ser frem til at lærerne og børnene kan genoptage den fysiske undervisning, men han forventer også, at det bliver en anderledes hverdag, der møder dem.
- Det er jeg rigtig glad for. Børnene og de ansatte trænger til at se hinanden igen og etablere noget, der minder mere om det, vi kender. Det bliver meget anderledes, men det skal der nok komme noget godt ud af også. Vores arbejdsgivere i Skoleforvaltningen har forberedt sig. Vi har været på forkant i Aalborg, siger Karsten Lynge Simonsen til TV2 Nord.
Kapaciteten kan blive et problem
Skolerne, lærerne og kommunerne afventer i øjeblikket mere konkrete retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, men fortsætter kravene for de mindste klasser, samtidig med at de store klasser kommer tilbage, vil det skabe kapacitetsmæssige udfordringer.
- Hvis man fortsætter med retningslinjerne, har vi et kapacitetsproblem i forhold til at møde ind hver dag. Der er ikke nok lokaler på skolerne, og det bliver for besværligt at etablere nok undervisningsmatrikler, hvis det er hver eneste dag, der er fysisk undervisning, siger formanden for Aalborg Lærerforening, Karsten Lynge Simonsen.
Aftale for fase 2 af genåbningen af Danmark
- Butikker (11. maj)
- Restauranter og caféer (18. maj)
- Folkeskolen for eleverne i 6.-10. klasse (18. maj)
- Efterskoler (18. maj)
- Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde. (18. maj)
- STU, EUD og FGU (18. maj)
- Hjemmearbejde i private virksomheder (straks)
- Professionel idræt uden tilskuere (straks)
- Ind- og udlån på biblioteker (18. maj)
- Udendørs idræts- og foreningsliv (straks)
- Folkekirken og trossamfund (18. maj)
- Zoologiske anlæg, hvor gæsterne transporterer sig i bil, kan være åbne (når retningslinjer er på plads)
En af løsninger på kapacitetsproblemerne kan være forskudte åbninger hver dag, så de ældste eksempelvis modtager undervisning om eftermiddagen og om aftenen.
- Det vil være et problem. Både i forhold til elevernes oplevelse af at være i skole på den tid af dagen, men også for lærerene og deres familieforhold i forhold til at arbejde så sent. Det vil ikke være godt. Fem dage med undervisning langt ud på eftermiddagen og aftenen. Det vil jeg ikke håbe, man byder lærere og børn i de seks uger inden sommerferien, siger Karsten Lynge Simonsen til TV2 Nord.
Han foreslår, at eleverne i stedet for bliver undervist på skolerne hver anden dag
- Det vil jo også være bedre end ingenting. På de skoler, hvor man har kapaciteten eller kan opdrive kapaciteten i området, kan de lave er ordning om, at det er det man gør.
Vi ved meget om, hvad vi kan, men nu afventer vi retningslinjerne for at se, hvad der muligt.
Karsten Lynge Simonsen, formand, Aalborg Lærerforening
God tid til at planlægge
Den netop indgåede aftale om fase 2 af genåbningen af Danmark siger, at de ældste klasser kan genåbnes fra 18. maj, og den tidshorisont glæder lærerforeningsformanden.
- Jeg er glad for, de giver en hel uge til at planlægge det her. Det er nødvendigt. Især hvis man skal bruge andre lokaliteter end skolerne. Det kunne være cafeterier, forsamlingshuse, lokaler på universitetet eller et konferencecenter. Man skal have styr på, at der er de fornødne ting, for at vi kan drive skole der. Der er mange ting, der skal tages hensyn til, siger Karsten Lynge Simonsen.
Han forventer samtidig, at skolerne gør brug af de erfaringer, de har fået fra den første fase af genåbningen, hvor de mindste klasser trådte tilbage i klasselokalerne.
- Al den erfaring man har fra første genåbning, tager man med. Organisering af rengøring, opbygning af klasselokaler og hvordan man holder pause. Vi afventer som sagt Sundhedsstyrelsen retningslinjer, som jeg forventer er klar mandag eller tirsdag i næste uge, siger formanden for Aalborg Lærerforening og tilføjer:
- De ledere og medarbejdere, der har brugt deres påske på at udføre fase 1, skal holde fri i weekenden. De har knoklet allesammen. Er vi ikke klar til d. 18., så er vi til d. 19. eller d. 20.