LIGE NU:

Nordjyder hamstrer, mens statsminister skælder ud: - I gør det bare værre!

Tusindvis af danskere gjorde lige præcis det modsatte af det, statsministeren og myndighederne sagde, og hamstrede toiletpapir og dåsemad.

Statsminister Mette Frederiksen lukkede onsdag aften samfundet ned og bekendtgjorde, at man ikke længere må mødes i grupper på over 100 personer, at man skal undgå at stå tæt på andre, at man ikke skal hamstre madvarer - og at coronatruslen bare vokser og vokser.

Alligevel trodsede tusindvis af nordjyder formaningerne og hoppede i deres biler og stimlede sammen i butikker og supermarkeder og stod i lange, tætpakkede køer med kurvene og indkøbgsvognene proppede med toiletpapir og dåsemad.

Emilie Jakobsen skulle hente bleer til sine børn - men opgav, fordi der var så lang kø.

I Bilka i Skalborg var der rift om varerne, og en af dem, der trodsede advarslerne var Emilie Jakobsen, der skulle have bleer til sine børn, pasta, ris og kartofler - på trods af, at der hverken er mangel på mad eller udsigt til det. Men hun opgav sit ærinde. 

- Køen var helt enorm lang, griner hun udenfor stormagasinet og kunne ikke helt svare på, hvorfor hun havde trodset statsministerens formaninger.

quote Vi ville lige se, hvad der skete herude med så mange mennesker. 

Ali Akhmadov, sælger hos Telenor

En anden af de mange på aftenudflugt til Bilka var Ali Akhmadov, som kom ud af forretningen med indkøbsvognen fuld af cacaomælk. 

- Det var ikke fordi, vi ville handle ind til noget helt stort. Vi ville bare gerne se, hvad der skete herude med så mange mennesker. Vi så i nyhederne, at der var kø helt ned til slagterafdelingen - og det, syntes vi, var spændende, forklarer han udenfor butikken. 

Ali Akhmadov trodsede statsministeren og kom ud fra Bilka med friske forsyninger af toiletpapir og cacaomælk.

Han indrømmer, at han egentligt endte med at købe noget, bare fordi alle andre også gjorde det. 

- Toiletpapiret - det skulle farmand her bruge... Og det var egentligt bare det, griner han. 

Usikkerheden om, hvor længe denne nedlukninge af samfundet kommer til at vare fik Lasse Christensen, der er implementerings manager hos Telenor til at tage en tur i Bilka efter statsministerens pressemøde. 

- Jeg aner jo ikke lige præcis, hvad der kommer til at ske - så jeg har købt råvarer som pålæg, brød, paste og langtidsholdbare produkter - så jeg lige kan overleve. Så nu må vi bare håbe, det er nok, siger han. 

Han skyder på, at han har købt for madvarer for et sted mellem 16 og 1700 kroner. 

Lasse Christensen, implementerings manager hos Telenor.

Mens en lang række nordjyder ikke tog advarslerne fra statsministeren og myndighederne alvorligt - og ligefrem trodsede dem - bekymrer det statsministeren, at danskerne ikke hører efter. 

- Jeg kan godt være bekymret for, at danskerne begynder at hamstre. Vi har set det i andre situationer, der har været mindre voldsomme samfundsmæssigt, end det vi ser nu. Vi har ikke viden om pt., at vi skulle stå i en fødevarekrise, og at vi ikke kan få de leverancer, vi skal bruge, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på onsdagens pressemøde. 

Også hendes fødevareminister manede til ro og opfordrede danskerne til at tage corona-sagen mere alvorligt. 

Fødevareminister Mogens Jensen (S) kom onsdag nat med en klar opsang til de hamstrende danskere:

- Der er ikke mangel på noget. Folk gør situationen meget værre, hvis man hamstrer. Det er der ingen grund til, siger Mogens Jensen til TV2.dk

En række fødevarekæder har onsdag også udsendt besked til danskerne: - Tag det roligt, der er mad nok, lyder det beroligende i en fælles pressemeddelelse fra Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000:

- Corona-virusen har fået mange til at spekulere i om, der er dagligvarer nok i butikkerne. Det er der, hvis forbrugerne handler som de plejer og ikke øger deres indkøb helt ekstra-ordinært. Indtil nu har danskerne generelt taget det mere roligt, end man har set i visse andre lande, hvor forbrugerne har øget deres indkøb af daglige fornødenheder markant.I Danmark er der foreløbig kun begrænsede udsving, der kan betyde, at enkelte basisvarer er udsolgt i perioder. Men butikkerne vil løbende få friske forsyninger på alle varegrupper – der kan dog være særlige udfordringer med håndsprit.

Derfor opfordrer Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000 kunderne til at købe ind som de plejer. Så vil der være nok til alle.

børne2

gallery Aalborg Karneval søsætter nyt initiativ for udsatte børn og unge

Visborg teknikere 2

gallery 43-årig mand er varetægtsfængslet efter knivstikkeri: 12 andre er løsladt

pas

Mandag mødes partierne til forhandlinger: - Yderligere genåbning vil være et sats, mener eksperter

jan

Jan Ø. og Stine Jørgensen har fået tvillinger

børne2

gallery Aalborg Karneval søsætter nyt initiativ for udsatte børn og unge

Visborg teknikere 2

gallery 43-årig mand er varetægtsfængslet efter knivstikkeri: 12 andre er løsladt

Til forsiden

Til forsiden