LIGE NU:

Sundhedsvæsenet gør klar til en længerevarende epidemi

Nu skruer sygehusene op for de almindelige aktiviteter, for coronaepidemien vil strække sig over en længere periode.

Der skal igen skrues op for de almindelige aktiviteter i sundhedsvæsenet, for coronaepidemien forventes at strække sig over en længerevarende periode.

- Folk har jo gået og ventet på en operation, og nogle har måske ventet i en rum tid. Nu kan vi åbne op for flere aktiviteter igen. Det er de aktiviteter, som vi måtte lukke ned, mens vi skulle omlægge en masse i forbindelse med COVID-19, fortæller Lone Sondrup (V), næstformand i forretningsudvalget i Region Nordjylland. 

Færre patienter

Sundhedsvæsenet havde ellers gjort klar til at skulle håndtere et stort antal af patienter på grund af COVID-19, men nu hvor smittetrykket er faldende, og tal States Serum Institut viser, at Danmark får et længerevarende edidemiforløb, skal der igen gang i nogle af de mere almindelige aktivitet sideløbende. 

- Det har jeg det rigtig godt med. Det er trygt, det der er foregået, og det vi ser ind i. Hvis man bruger sin sunde fornuft i det, vi agerer i som personer, så kan vi rolig åbne op, siger Lone Sondrup.  

Isolationssenge til de ikke-testede patienter

I Region Nordjylland betyder det, at der skal etableres 76 senge til COVID-19 patienter og 30 ekstra intensivsenge. Og det forventes, at den sengekapacitet vil vare året ud.

Intensivsengene skal stå i pandemibygningen i Aalborg, og de "almindelige" senge bliver etableret på pandemiafsnittet i Farsø. Det fremgår af en orientering til Region Nordjyllands forretningsudvalg.

Derudover planlægger man at oprette observationssenge, hvor nordjyske patienter, der har behov for en test eller venter på test-svar kan ligge. De senge skal være isolationssenge indtil svaret fra COVID-19 testen kommer. 

Farsø hospital blev tidligere omdannet til et pandemiafsnit, og det er der ikke længere behov for med den nye prognose for COVID-19. Derfor skal hospitalet nu tilbage til sin sædvanlige aktiviteter, og det varer ikke længe inden hospitalet er tilbage på samme styrke i sine sædvanlige aktiviteter, mener Lone Sondrup. 

I Frederikshavn betyder den nye prognose, at den operative aktivitet skal genetableres både inden for ortopædkirurgi, karkirurgi, urologi samt på Skopicentret. I Hjørring øges aktiviteten inden for alle specialer. På Aalborg Universitetshospital skal aktiviterne også øges. Særligt ambulante behandlinger og også i mindre grad operationer skal der nu skrues op for igen.