LIGE NU:

Nordjysk forskningsprojekt skal finde den bedste iltbehandling til covid-19-patienter

Et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitetshospital skal sikre, at patienter med covid-19 får den bedste iltbehandling.

Hospitalernes hårdest ramte covid-19-patienter får brug for iltbehandling i en respirator, da sygdommen har sat deres normale lungefunktion ud af spillet. Men da sygdommen stadig er så ny, er der ingen, der kender det optimale iltniveau i behandlingen af de mest kritisk syge covid-19-patienter.

Når det handler om iltbehandling er der en hårfin grænse mellem for meget og for lidt ilt til kritisk syge patienter. Der skal gives så meget ilt, at kroppen fortsat kan fungere som den skal, men for meget ilt vil ifølge overlæge og professor i anæstesi- og intensivmedicin Bodil Steen Rasmussen fra Aalborg Universitetshospital medføre skade på patienternes lungevæv.

- Data fra Wuhan i Kina viser, at covid-19-patienter med akut lungesvigt har en hyperinflammatorisk tilstand i lungevævet og potentielt øget følsomhed for iltbehandling. Da en optimal dosering af ilt er afgørende for både overlevelse med så få komplikationer efterfølgende som muligt, har vi brug for at vide mere om, hvordan vi bedst behandler disse patienter. Vi kan ikke nødvendigvis overføre erfaringerne fra, hvordan vi behandler andre lungesvigtspatienter, fortæller Bodil Steen Rasmussen.

Videreførelse af igangværende studie

Bodil Steen Rasmussen er netop ved at færdiggøre verdens største studie af iltbehandling til intensive patienter med akut lungesvigt. Studiet dækker over næsten 3000 patienter fra syv forskellige lande og 35 intensivafdelinger.

Patienterne har deltaget i et forsøg, der afdækker udfaldet ved behandling med forskellige iltmængder. Det nye forskningsprojekt bliver en forlængelse, og det betyder, at forskerne hurtigt kan begynde at indsamle data.

- Det er en stor fordel, at vi allerede har et setup og vi derfor kan komme hurtigt i gang med projektet af covid-19-patienter på intensivafdeling. I studiet skal vi bruge data fra 800 covid-19-patienter, forklarer Bodil Steen Rasmussen.

Hun forventer, at resultaterne af studiet kan være klar om et halvt til et helt år.

- Der er desværre ikke noget, der tyder på, at vi slipper af med coronavirus inden for en overskuelig fremtid, så det er afgørende, at den eneste behandling vi for nuværende har til de hårdest ramte patienter - nemlig iltbehandlingen - er så god som mulig, siger Bodil Steen Rasmussen.

Det nye forskningsprojekt bliver støttet med en bevilling på fem millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.