LIGE NU:

Turistdirektør: - Nu er katastrofen tæt på at være total

Uden norske turister kommer det til at koste mange arbejdspladser, mener direktør i Turisthus Nord, mens direktør for Sol og Strand sætter sin lid til kattelem.

Den norske statsminister, Erna Solbergs, udmelding tidligere i dag om, at nordmændene skal forberede sig på at holde sommerferie i Norge, sender chokbølger gennem den nordjyske turismenbranche.

René Zeeberg, direktør i Turisthus Nord. 
René Zeeberg, direktør i Turisthus Nord. 
Foto: Mick Knive Anderson

- Katastrofen er tæt på at være total, lyder det fra en rystet René Zeeberg, som ellers normalt er omgivet af norske turister på sit kontor i Skagen på denne tid af året.

Han er ikke i tvivl om, at det er en meget alvorlig situation med store konsekvenser, hvis de norske turister ikke lægger deres penge i Nordjylland henover sommeren.

- Det er meget dystre udsigter, og det kommer helt sikkert til at koste arbejdspladser i erhvervet, spår han.

Norges statsminister sagde på et pressemøde tidligere i dag, at regeringen fraråder, at nordmænd rejser udenlands denne sommer. Påbuddet gælder indtil 20. august, og derfor må nordmændene belave sig på at tilbringe deres sommerferie i Norge, lyder det fra statsministeren.

Regeringen vil dog inden 15. juni vurdere, om det skal være muligt for nordmændene at rejse inden for de nordiske lande. Samtidig vil regeringen overveje, om turister skal kunne rejse til Norge.

- Uden nordmændene ser det ikke godt ud. I Skagen står nordmændene for 35 procent af omsætningen, mens de står for omkring 20-25 procent i resten af Frederikshavn Kommune, forklarer René Zeeberg.

- Men endnu vigtigere er, at vores udenlandske turister er med til at forlænge sæsonen for turisterhvervet. Den danske højsæson er kun tre uger, men med de udenlandske turister er sæsonen tre måneder lang, uddyber han. 

Per Dam, direktør Sol og Strand
Per Dam, direktør Sol og Strand
Foto: Bruno Stagsted

Håber på en løsning i næste uge

Hus sommerhusudlejningsbureauet Sol og Strand i Løkken er direktør Per Dam dog lidt mere optimistisk, og han retter blikket mod syd i stedet for mod nord. 

- Tyskland er allerede klar til at åbne grænsen til Danmark, og jeg håber, der kan komme en aftale på plads allerede i næste uge, så tyskere med et lejebevis i hånden får lov til at køre over grænsen og holde ferie i Danmark, siger han. 

- Men der skal jo to parter til at finde en løsning. Men jeg håber da, at man også kan lave en løsning med Norge, så vi kan få åbnet til vores to største markeder. I mine øjne er det ikke umuligt at finde en løsning. For når Erna Solberg melder sådan ud, er der en mulighed for at finde en løsning i nær fremtid - ellers ville hun have meldt det anderledes ud, vurderer Per Dam. 

I Skagen har René Zeeberg dog også et halmstrå at klamre sig til, inden for alvor opgiver håbet.  

Han har sat sit håb til den seneste analysemåling, som Voxmeter har lavet for DR, der viser, at 35 procent af danskerne planlægger at holde ferie i Nordjylland, som dermed er den suverænt mest populære feriedestination for danskere i Danmark. 

- Det er trods alt en god trøst. Så nu skal vi i arbejdstøjet og gøre alt, hvad vi kan for at redde stumperne og få så mange turister som muligt til Nordjylland. Ellers... Nu er jeg ikke meget for at male fanden på væggen, men det er en meget, meget alvorlig situation, slår René Zeeberg fast. 

Ifølge tal fra VisitDenmark bruger de norske turister hver år otte millarder kroner på ferier i Danmark og er dermed det næstvigtigste marked med økonomiske briller efter Tyskland.