Limfjords-område skal undersøges for asbest

050820 Søren Wormslev bliver ny politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis der mod forventning findes asbest i fjordbunden på strækningen, hvor en ny Limfjordsforbindelse via Egholm skal anlægges, kan det forsinke og fordyre projektet. Men det "er svært at forestille sig, at det kan føre til, at linjeføringen ændres". 

Det fastslog transportminister Benny Engelbrecht (S) tirsdag i et samråd i Folketingets transportudvalg.

Det var nordjysk valgte Susanne Zimmer, der havde indkaldt ministeren. Susanne Zimmer, som repræsenterer Frie Grønne, har flere gange krydset klinger med Benny Engelbrecht om sagen - senest i et samråd i juni, hvor ministeren beskyldte nordjyden for at "opfinde sin egen virkelighed".

Transportminister forventer ikke asbestforekomster

Det nye samråd viste, at de to folkevalgte fortsat vurderer sandsynligheden for, at der er ukendte asbestforekomster i det pågældende fjordområde, helt forskelligt.

Susanne Zimmer sagde, at der "med stor, stor sandsynlighed" er asbest i fjordbunden, fordi et gammelt deponi med tagplader et stykke derfra ikke har været sikret ordentligt. 

Benny Engelbrecht sagde omvendt, at han med afsæt i de allerede foretagne undersøgelser og vurderinger af området, hvor der skal etableres en tunnel mellem det vestlige Aalborg og Egholm, ikke forventer at støde på asbest i fjordbunden, som skal renses op.

Det sagde han også på samrådet i juni, og han har siden hos Vejdirektoratet fået bekræftet, at dette fortsat er direktoratets vurdering, oplyste han.

Du kan læse hele historien om den tredje forbindelse i artiklen herunder:

Den nuværende vurdering skal i forbindelse med detailprojekteringen følges op af yderligere undersøgelser. Susanne Zimmer ønsker disse gennemført, før en anlægslov vedtages i Folketinget. 

Benny Engelbrecht argumenterede for det modsatte - med den begrundelse, at anlægsloven også skal sikre, at der er penge til at håndtere en eventuel forurening eller andre uforudsete opdagelser, inden man går i gang med anlægsarbejdet.

- For finder vi noget, skal det jo ikke ligge der og flyde. Så skal det håndteres efter reglerne, sådan som man altid gør i den slags sager. Vi følger helt normal praksis, sagde Benny Engelbrecht.

quote Det er svært at forestille sig, at det kan føre til, at linjeføringen ændres,

Transportminister Benny Engelbrecht om eventuel fund af asbest i fjordbunden

Zimmer: - Håber ikke, ministeren gambler med borgernes sundhed

SF's transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, som udover Susanne Zimmer var det eneste folketingsmedlem, der deltog i debatten, opfordrede Benny Engelbrecht til at sikre uvildighed i de kommende undersøgelsen. 

For der er, sagde hun, hos nogle i lokalområdet en mistillid til myndighederne.

Transportministeren svarede, at det ikke er Vejdirektoratet, men et eksternt firma med ekspertise på området, der efter et udbud vælges til at forestå undersøgelsen. Så der bliver, slog han fast, tale om en uafhængig undersøgelse.

Da det timelange samråd nærmede sig slutningen, fik Susanne Zimmer - som det er skik og brug - ordet for en afsluttende bemærkning. Hun sagde blandt andet, at hun ikke håbede, at "en motorvej var så vigtig for ministeren, at han ville gamble med borgernes sundhed". 

Dette fik Benny Englebrecht til - imod normal praksis - at forlange en kommentar:

- Susanne Zimmer læser tydeligvis en konklusion op, som er skrevet på forhånd. Det ville være godt for kommunikationen, hvis medlemmerne rent faktisk lyttede efter, hvad jeg sagde, og jeg har jo sagt, at det VIL blive undersøgt, om der er asbest i graveområdet, lød ministerens slutsalut. 

Forsiden lige nu

def_thumb,50_percent

play Endnu en værge trækker sig: - Jeg synes, vi skal åbne en flaske champagne

Ssplit

Grillbar modtager sur smiley: - Det er noget svineri

politi udrykning blå blink genre

Vaks borger klarede selv ærterne

def_thumb,50_percent

play Strandby Skole har premiere på Open Air-koncert og folk strømmede til

def_thumb,50_percent

play Endnu en værge trækker sig: - Jeg synes, vi skal åbne en flaske champagne

Ssplit

Grillbar modtager sur smiley: - Det er noget svineri

politi udrykning blå blink genre

Vaks borger klarede selv ærterne

Til forsiden

Til forsiden