Luder og feltmadras: Borgmester råber op om den grove tone
Foto: Christian Henriksen
Tonen i den offentlige debat er blevet hårdere med tiden, og borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen, mener, at grænsen er nået.
Luder, feltmadras og hvil i fred. Det er beskeder som disse borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen, har modtaget. Hun oplever, at tonen i samfundet er blevet hårdere og især på de sociale medier. Hun mener, at grænsen er nået.
Nogle tænker måske at politikere er lavet af beton eller teflon, og det er ikke, fordi man skal have ondt af os, men de her rigtig grimme ting, det er at gå over stregen.
Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune
- Når jeg bliver kaldt de her rigtig grimme ting, som eksempelvis feltmadras eller luder så er det noget, jeg tænker over i nogle dage. Nogle tænker måske at politikere er lavet af beton eller teflon, og det er ikke, fordi man skal have ondt af os, men de her rigtig grimme ting, det er at gå over stregen, siger Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn (Socialdemokratiet).
Den hårde tone er at finde mange steder i samfundet. Her på TV2 Nord har vi blandt andet kunne fortælle om ansatte ved Nordjyllands Trafikselskab, der har oplevet både verbale og fysiske overfald, og sygeplejersker ved Aalborg Universitetshospital, der må fjern efternavnet fra deres navneskilt, da de er blevet kontaktet på de sociale medier med ubehagelige beskeder.
- De her grimme ting er ikke en debat eller en udveksling af synspunkter. Det er nogle mennesker, der ikke har andet at bruge tiden på end at genere. De har jo ikke noget politisk budskab, så er det i hvert fald godt gemt i deres sætning. Det kan jeg ikke tage alvorligt som debat, siger Jess Møller Nielsen, blogger på tv2nord.dk.
En hård tone blandt voksne smitter af på børnene. Det kan de mærke på skolerne rundt om i Nordjylland. I Bagterp er klasselærer i 5.b Helle Windfeldt gået til angreb på den hårde tone. Hun synes, den var blevet for grov blandt børnene, så her har de i et år arbejdet med at gøre den bedre.
Det er nødvendigt at arbejde med den hårde tone, hvis man ønsker en ændring. De senere år er tendensen, at den hårde tone er blevet endnu grovere, hvilket ifølge filosof Vincent Hendricks kan skyldes de sociale medier.
- Hvad sker der, når vi ikke kan se hinanden, mens vi kommunikerer - og samtidig ikke føler os hørt? Så råber vi bare højere og højere, indtil vi føler os hørt. Det er en af udfordringerne med den her ansigtsløse kommunikation, der sker over sociale medier, siger Vincent Hendricks professor i filosofi, Københavns Universitet.
Torsdag aften havde TV2 Nord i debatprogrammet Fokus den grove tone oppe at vende. Her diskuterede borgmester Birgit S. Hansen, blogger Jess Møller Nielsen og foredragsholder Christian Borrisholt Steen, hvad vi kan stille op med den hårde tone.
Se programmet her.