SENESTE NYT:

Analyse: Kriseramt DF på jagt efter nye kandidater i Nordjylland

050820 Søren Wormslev bliver ny politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var på forhånd lagt op til kampvalg, da Dansk Folkeparti i Thistedkredsen mandag aften holdt opstillingsmøde for at vælge, hvem der ved et kommende folketingsvalg skal være kredsens kandidat.

Folketingsmedlem siden 2015 Lise Bech blev udfordret af det tidligere folketingsmedlem og nuværende byrådsmedlem i Thisted Ib Poulsen.

Et underligt opstillingsmøde

Men en times tid før mødets start blev kredsformand Nina Røntved Krog ringet op af Lise Bech. Hun fortalte, at hun og tre andre - deriblandt det andet nordjyske folketingsmedlem, Bent Bøgsted - senere på aftenen ville offentliggøre, at de forlader partiet.

Det blev, siger kredsformanden, “et lidt underligt opstillingsmøde”. Men da Ib Poulsen var eneste kandidat til kandidaturet, blev han stillet op uden afstemning.

I Thistedkredsen skal formanden nu “lige finde benene og indstille mig på en ny tid”. Hun fremhæver, at Ib Poulsen, som sad i Folketinget 2007-11 og også har siddet i regionsrådet “jo er en af de mere erfarne”.

Nyt hold på 15 måneder

Med Lise Bech og Bent Bøgsteds definitive farvel skal Dansk Folkeparti i Nordjylland nu i gang med at få en ny holdopstilling på plads inden det folketingsvalg, som kommer om senest 15 måneder.

Nogle steder er opstillingen på plads. I Brønderslevkredsen - hvor Ib Poulsen senest kandiderede - er byrådsmedlem Carsten Ullmann Andersen nu folketingskandidat, valgt i et tæt kampvalg med et andet byrådsmedlem, Liselotte Lynge Jensen, der sidder i byrådet i Vesthimmerland.

Bent Bøgsteds hidtidige kreds, Frederikshavnkredsen, har opstillingsmøde i næste måned. Det samme har de tre Aalborgkredse, hvor to p.t. er ledige - i den tredje er fhv. folketingsmedlem Morten Marinus kandidat. Et andet fhv. folketingsmedlem, Pia Adelsten fra Mariager, har signaleret, at hun er klar til at stille op i Aalborg.

I Dansk Folkeparti vælges folketingskandidater på den måde, at partimedlemmer, der er interesserede i at prøve kræfter med landspolitik, kan registrere sig i en kandidat-database. Herfra kan de enkelte kredse hente et navn, eller kandidaten kan bringe sig selv i spil.

Ikke mange nye talenter

Indtil videre er det i Nordjylland mestendels velkendte kræfter, der nævnes som mulige folketingskandidater. De nye talenter er der ikke mange af.

Med det formandsskifte, der er sket i Dansk Folkeparti, er der ingen tvivl om, at man fra centralt hold - især i lyset af partiets aktuelle position i meningsmålingerne - også vil prøve at sikre centrale personer kredse, der er så sikre, som noget nu kan være i dansk politik. Præcis som senest Socialdemokratiet gjorde, da Mette Frederiksen rykkede fra Ballerup til Aalborg Øst.

Kunne en Morten Messerschmidt gå i samme tanker?

Foreløbig holder man blandt DF’s aktive i Nordjylland vejret oven på mandagens farvel fra de fire folketingsmedlemmer, efterfulgt tirsdag af endnu et folketingsmedlem, Hans Kristian Skibby. Er der endnu flere, der forlader folketingsgruppen? Og er det, der sker nu, alene en reaktion fra folkevalgte, der færdes på Christiansborg og derfor tydeligst oplever en ny ledelsesstil - eller vil også folkevalgte på lokalt plan gøre Bent Bøgsted og Lise Bech følge ud af Dansk Folkeparti?

Erik Høgh bliver i DF

Her og nu tyder mest på, at de lokalt valgte i Nordjylland indtil videre vælger at blive og se, hvad der sker.

Byrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen fra Hjørring, der i sin tid stillede op som formandskandidat, siger, at han ikke melder sig ud af partiet.

Det var i øvrigt Erik Høgh-Sørensen, der i formandsopgøret proklamerede, at i hans optik handlede det ikke om Morten Messerschmidt eller kaos, men om Morten Messerschmidt - og kaos.

fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

010722 Skagen Festival

Nu spiller musikken i Skagen og Nibe

Festivalgæster

gallery De nordjyske festivaler er tilbage for fuld musik – og gæsterne elsker det

fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

Til forsiden

Til forsiden