Forsamlingshuse risikerer at lukke på stribe

Nordjyske forsamlingshuse frygter fremtiden. Energikrisen kan få store konsekvenser.

Energikrisen har allerede haft konsekvenser for en række forsamlingshuse rundt om i landet, og nu frygter flere nordjyske forsamlingshuse også at skulle dreje nøglen om, fordi pengene ikke rækker. 

- Vi har kendskab til otte, som er lukket grundet de stigende energipriser, fordi det ikke er muligt at søge tilskud til regningerne, lyder det fra Mette Bach, der er  repræsentant for Danske Forsamlingshuse. 

Et af de steder, hvor man virkelig er glad for forsamlingshuset, er i Nørre Kongerslev i Aalborg Kommune. 

- Det er meget vigtigt at have et samlingssted i de små samfund, og der bliver færre og færre steder at mødes. Derfor er det vigtigt at holde fast i det, vi har, siger Gregers Kjeldsen, der er formand i Nørre Kongerslev Borgerforening. 

I Nordjylland er der cirka 150 forsamlingshuse. 

Byens kulturarv

Forsamlingshuset i Nørre Kongerslev bliver brugt til julemarkeder, en fælles julefrokost for borgerne og et juletræf for børnene. Dertil kommer den private udlejning til runde fødselsdage med videre. 

Der er altså gang i forsamlingshuset, men alligevel er der koldt. Der bliver nemlig sparet på varmen - og altså regningerne. 

- Det er klart, at vi oplever prisstigninger, men vi har en rimelig økonomi, så vi håber, at det går. Men det kan være, vi får en efterregning på gas, forklarer Gregers Kjeldsen. 

Netop på grund af prisstigningerne håber Mette Bach, at der bliver bedre mulighed for, at forsamlingshusene kan søge noget tilskud. Lige nu er det nemlig kun nogle kommuner, der tilbyder hjælp til forsamlingshusene. 

- Vi drømmer om, at der bliver lavet noget nationalt, som støtter op om forsamlingshusene. For det er der, landsbyboerne har mulighed for at samles. Desuden er det gammel kulturarv, siger hun. 


Seneste nyt

fra Nordjylland