Villavej blæser på tårnhøje elpriser - går amok med julelys

Energipriserne er på himmelflugt, mens beboerne på Vibevej forbereder dette års julepyntning. Men det stopper ikke beboerne, der er godt i gang med den store planlægning.

Når mørket og julefreden har sænket sig, tændes der ikke bare ét men flere hundrede lys i mørket på Vibevej i Assens syd for Mariagerfjord. De kommer blandt andet fra familien Christensens have, der de sidste fire år er gået amok i julebelysning.

- Vi går ikke på kompromis med julebelysning, så det ville være synd at lave om på det nu, siger Nikolaj Christensen.

En elregning dobbelt så stor

Hvert år bruger familien mellem 2.000 og 5.000 kroner på julebelysning, men de seneste måneder har Nikolaj Christensen og familien dog kunnet mærke de stigende energipriser.

- Vi havde en strømmåler på vores julebelysning sidste år, og det kostede os 1,5 krone i timen. Det blev 600-700 kroner for hele måneden. 1.200 kroner vil vi med glæde give i år, siger Nikolaj Christensen og fortæller, at han ikke gør noget for at holde energiniveauet nede andet end at huske at slukke lysene.

I år forventer familien en fordobling af sidste års elregning, men står det til Nikolaj Christensen, så skal det ikke sætte en stopper for villavejens omfattende julebelysning.

- I en sådan situation, må man jo overveje, hvad der giver mest glæde. For os er glæden vigtigere end pengene, siger Nikolaj Christensen og tilføjer:

- Julelyset er kommet for at blive.

Større tilslutning

På villavejen plejer det at være en stor begivenhed, når julelysene tændes i november. Her er julelysene tændt fra klokken 5 - 8 og igen fra klokken 16 - 24, og i år bliver ingen undtagelse. Det er en holdning, som Nikolaj Christensen er overbevist om, at alle otte husstande, der sidste år deltog i festlighederne, deler.

- En af naboerne er allerede begyndt at trække strømkablerne frem, siger Nikolaj Christensen. Og flere kan nå at tilslutte sig den stolte tradition. 

- Vi er ved at lokke nogle husstande på en af sidevejene til at være med.

40 biler i kø til Vibevej

Hvornår julelysene helt præcis tændes for første gang i år, forbliver dog en hemmelighed for at undgå for meget trafik. På den måde kan vejens beboere, venner og familie samles til det private arrangement, der giver anledning til hyggelige samtaler over hæk og stakit. For det er en stor attraktion. Ikke bare for familien Christensen og naboerne, men for hele lokalsamfundet.

- Vi har en gang stået og lavet aftensmad, hvor der, i løbet af den time, kom 40 biler forbi, siger Nikolaj Christensen.

Særligt i weekenderne finder nysgerrige sjæle fra nær og fjern vej til Vibevej i mørket. Det gælder både unge og gamle, fortæller Nikolaj Christensen og husker den gang tre minibusser fra et plejehjem i Hobro kom forbi blot for at se julebelysningen.

- Det betyder meget for lokalsamfundet, og vi får meget ros. Det koster trods alt ikke noget. Det er derfor, man bliver ved.

Hvorvidt Nikolaj Christensen kan overgå sin nabo, Lars’ julebelysning i år, tvivler han dog på.

- Det ved jeg ikke helt, om der er penge til.

Se, hvordan det så ud, da julelyset sidste år tændte på Vibevej.


Energikrise

Screenshot 2022-12-20 085442

Langt færre har brugt låneordning til energiregningen, end politikerne forventede

000_1m91qn-8256x5504ma

Inflation rammer nordjyske diabetikere: Over en fjerdedel fravælger altafgørende behandlinger

20161216-084925-L-4384x3137ma

Trist trend fortsætter: Mødrehjælpen sætter rekord for julehjælp

Varme

Kommunes varmeregning holdes i skak - det virker at sænke temperaturen til 19 grader

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland