Biolog: Derfor kaster ørreder sig i døden ved spærret å

Man kan undre sig over, hvorfor ørrederne i Sæby Å ikke vender om, når de møder en udfordring de ikke kan passere i stedet for atat hoppe over - med fatale konsekvenser til følge.

Som vi flere gange har fortalt på TV2 Nord, så kæmper sportsfiskerne i Sæby for at få lavet en faunapassage i Sæby Å. Passagen skal gå udenom den gamle vandmølle i byen. 

Som det er lige nu, kan fiskene i åen ikke passere. De gør dog et ihærdigt forsøg ved at springe. Det ender dog med, at mange af dem ender på landjorden, hvor de ligger og dør. 

Men hvorfor? Hvorfor vender fisken ikke bare om, når den møder en passage, der ikke umiddelbart kan forceres?

- Ørreder har nogle helt basale instinkter eller behov. Det er behovet for at gyde og sikre de næste generationer. Det behov er så stærkt, at de kan finde på at ofre sig i forsøget, fortæller Nathalie Danielsen, der er biolog ved Norsøen Oceanarium. 

Instinktet til at forsøge at springe ligger også dybt i fisken. Den er nemlig bygget til lige netop at kunne forcere den type udfordringer, når den bevæger sig op i åer og vandløb for at gyde. 

-  Det er en utrolig muskuløs og velbygget fisk. Den er lavet til at springe meget langt i forsøget på at komme over de her udfordringer. Så den gør det bare - den er bygget til det fra naturens side, fortæller Nathalie Danielsen. 

Selvom fisken ikke lige kan regne ud, at den nok bør vende om, så er det ikke, fordi det et dumt dyr. Men instinkterne tager over. 

- Indlæring kan de sagftens håndtere. De kan godt lære nyt. Det, at den kaster sig i døden er ikke et udtryk at den er en dum fisk som sådan. Drifterne er bare for stærke, fortæller Nathalie Danielsen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland