Carsten blev fyret og fandt ny identitet som fængselsbetjent
Det var et chok for de knap 800 medarbejdere på slagteriet i Sæby, da ledelsen i Danish Crown meddelte at slagteriet lukker i løbet af juli. Men står det til Kriminalforsorgen kan en del af de snart tidligere slagteriarbejdere se frem til en karriere som fængselsbetjente - for eksempel i fængslet på Kragskovhede.
Carsten Munkholm var 49 år, da han mistede sit job. I dag er han kommet videre og er i gang med at uddanne sig til fængselsbetjent.
Det lå ikke lige i kortene, at Carsten Munkholm skulle skifte branche i en forholdsvis sen alder, men han mistede sit job og blev tvunget til at tænke nyt.
- Jeg er oprindeligt uddannet bygningsmaler, men har ikke været ude med en pensel i næsten 20 år, da jeg har været formand for Malernes Fagforening. Så jeg tænkte, at jeg var blevet for gammel til malerfaget til at kunne følge med i det tempo, fortæller Carsten Munkholm.
I første omgang var det dog den store omvæltning i pludselig at miste sit arbejde, der fyldte.
- Man går lidt i overlevelsestilstand. Jeg er gift, har to børn og hus, og man tænker jo, hvordan skal det gå, man skal jo lave noget, man kan leve af, siger han og fortsætter:
- Det var jo også svært, fordi mit arbejde var en del af min identitet – jeg var Carsten-maler, det var det navn, jeg gik under. Så det var svært, men selvfølgelig kan man, det er et step, der skal overvindes.
Har fundet en ny arbejdsglæde
I dag knap to år senere har Carsten Munkholm fundet en ny arbejdsglæde, nemlig i kriminalforsorgen.
Han er i gang med at tage den tre-årige uddannelse til fængselsbetjent, en uddannelse, der veksler mellem skoleophold og praktik.
Skoleopholdet foregår i Møgelkær syd for Horsens, og her er bliver den 50-årige tidligere maler endnu en oplevelse rigere; han bor nemlig på skolehjem i de uger, der er undervisning.
Praktikken har han til gengæld få kilometer fra sit hjem i Sæby, nemlig på Kragskovhede Fængsel lidt nord for Frederikshavn.
Han havde kendskab til kriminalforsorgen og særligt Kragskovhede Fængsel i kraft af sit tidligere job, og det havde gennem længere tid ligget i baghovedet af ham, at hvis han nogensinde skulle noget andet jobmæssigt, så kunne det være en mulighed.
Forberedte sig på en ny uddannelse
Men da han så pludselig stod i situationen, så blev det anderledes alvorligt.
Et af de store spørgsmål, der meldte sig, var, om han overhovedet kunne finde ud af det – og så i så sen en alder.
Carsten Munkholm satte sig ind i kravene til uddannelsen og forsøgte ligeledes at læse sig frem til, hvad det egentlig vil sige at være fængselsbetjent.
Og så foretog han et vigtigt opkald.
- Jeg ringede til rekrutteringen hos Kriminalforsorgen for at høre nærmere, og det var først der, det gik op for mig, at okay, nu er jeg i gang med det her, siger han.
Derfra blev planerne mere konkrete.
Carsten Munkholm havde fået tips til, hvordan han kunne forberede sig til uddannelsen – blandt andet skal man bestå en fysisk test.
- Den var jeg på ingen måde klar til at kunne bestå, så jeg brugte et halvt års tid på at træne mig op til det, og så var jeg klar til at søge ind, fortæller Carsten Munkholm.
Carsten Munkholm er i gang med sit andet år på uddannelsen, og når han kigger tilbage, så har han kun fortrudt, at han ikke foretog jobskiftet noget før.
- Det er ikke svært at starte på noget nyt som 49-årige, men det er altså en fantastisk arbejdsplads, jeg er kommet til, siger han.