- Det kan betegnes som hacking, siger juraprofessor om stemmesnyd

Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller mener, at Frederikshavn Boligforening kan have handlet i strid med straffeloven ved at snyde sig til stemmer ved Forbrugervalget.

Det bliver ikke Frederikshavn Boligforenings direktør Kim Madsen, der skal repræsentere forbrugernes interesser i Frederikshavn Forsynings bestyrelse. Det står klart, efter at han tirsdag valgte at trække sig fra den bestyrelsespost, han ellers var blevet valgt til.

Det sker efter, at podcasten Visbys Verden i flere afsnit har afdækket, hvordan Frederikshavn Boligforening har snydt med stemmerne til Forbrugervalget 2021 ved at bruge beboernes stemmer til at stemme på boligforeningens direktør.

Kim Madsen sikrede sig stemmer ved at anvende målernumre fra såkaldte blinde eller herreløse målere i foreningens vaskekældre samt bruge beboernes stemmer.

Kan være hacking

Ifølge en juraprofessor er det dog ikke sikkert, at sagen slutter med, at Kim Madsen trækker sig fra Frederikshavn Forsynings bestyrelse. Han mener nemlig, at stemmesnyd som det, der er sket i Frederikshavn, kan være strafbart.

- Vi kan komme ind i den bestemmelse i straffeloven, der handler om hacking. Hvis man har adgang til data, som man bruger til et andet formål, så kan det være uberettiget og strafbart, siger Sten Schaumburg-Müller, der er professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

- Den eller de personer, der har gjort det, kan blive straffet, og boligforeningen kan muligvis også straffes, siger juraprofessoren.

Boligforeningen siger selv, at de har handlet i god tro. Gør den nogen forskel strafferetsligt?

- Det er ikke tilstrækkeligt, at man tror, at man gør noget lovligt. Men det kan have en betydning for strafudmålingen, siger Sten Schaumburg-Müller, der ikke kender til lignende sager som den i Frederikshavn.

Jurister undersøger sagen

Frederikshavn Forsynings formand Erik Kyed Trolle vil have valgregulativet ændret, så det fremover ikke længere kan stemmes med andres stemmer.

- Et regulativ skal være enkelt og forståeligt, og så skal det selvfølgelig lukke for eventuelle smuthuller, siger han.

Både Frederikshavn Boligforening og Frederikshavn Kommune har bedt jurister undersøge, om boligforeningen har handlet i strid med loven.

Se indslag om, at Kim Madsen har trukket sig fra Frederikshavn Forsynings bestyrelse:


Seneste nyt

fra Nordjylland