Efter afsløring: Nu trækker direktør sig fra bestyrelse

Direktør i Frederikshavn Boligforening Kim Madsen trækker sig fra bestyrelsen i Frederikshavn Forsyning. Det sker efter afsløring af, at administrationen i boligforening har stemt 130 gange på deres direktør til valget uden at have lov til at anvende stemmerne.

Kim Madsen blev den store vinder af Forbrugervalget 2021 i Frederikshavn Kommune, og han fik dermed en af de to eftertragtede pladser i Frederikshavn Forsynings bestyrelsen, hvor han på borgernes vegne skulle være med til at forhandle om blandt andet vand, affald og spildevand i kommunen.

Men sådan kommer det ikke til at gå. 

Kim Madsen har tirsdag valgt at trække sig fra bestyrelsen. Det sker efter podcasten Visbys Verden i flere afsnit har afdækket, hvordan Frederikshavn Boligforening har snydt med stemmerne til Forbrugervalget ved at bruge beboernes stemmer til at stemme på boligforeningens direktør til Forbrugervalget,  og på TV2 Nord mandag aften indrømmede Frederikshavn Boligforenings formand, at man kunne have handlet i strid ved valgreglerne ved at anvende målernumre fra såkaldte blinde eller herreløse målere i foreningens vaskekældre samt bruge beboernes stemmer. 

Udover direktøren i Frederikshavn Boligforening, så opnåede også direktøren i byens anden store boligforening, Vesterport, valg til bestyrelsen. Sidstnævnte havde dog på forhånd sikret sig lov til at bruge stemmerne.
Udover direktøren i Frederikshavn Boligforening, så opnåede også direktøren i byens anden store boligforening, Vesterport, valg til bestyrelsen. Sidstnævnte havde dog på forhånd sikret sig lov til at bruge stemmerne.

Her stoppede boligforeningens indblanding i det demokratiske valg til bestyrelsen dog ikke.

quote Hvis der kan stilles spørgsmålstegn ved lovligheden af valget, så skal vi undersøge om valget skal gå om

Birgit S. Hansen, borgmester

Brugte stemmer uden at få lov

Frederikshavn Boligforening brugte også beboernes stemmer i en række afdelinger til at stemme på Kim Madsen. Det skete uden at orientere beboerne eller afdelinger om det, ligesom man heller ikke havde indhentet fuldmagt til det.

Frederikshavn Boligforenings formand, Fie Mølholt, forklarede mandag til TV2 Nord, at det var kutyme at stemme på den måde, og man efter hendes overbevisning handlede i god tro.

Boligforeningen søgte råd og vejledning ved deres brancheorganisation BL, så snart mistanken opstod om, hvorvidt der kunne være handlet i strid med vedtægterne. 

- Vi har ikke kunne få et entydigt svar fra BL i dag. Derfor synes Kim (red. Kim Madsen), at han selv vil trække sig fra bestyrelsen, siger Fie Mølholt.

Kim Madsen har i dag ikke selv ønsket at kommentere sin afgang fra bestyrelsen i Frederikshavn Forsyning.

Hvorvidt sagen får yderligere konsekvenser er endnu ikke afklaret. 

Undersøges om det er strafbart

Frederikshavn Kommune vil nu undersøge, om der er foregået noget strafbart i forbindelse med Forbrugervalget 2021.

Kommunaldirektør Thomas Eriksen har orienteret byrådet om, at kommunen har stillet en række spørgsmål Frederikshavn Boligforening om sagen.

- Hvis der kan stilles spørgsmålstegn ved lovligheden af valget, så skal vi undersøge om valget skal gå om, siger borgmester Birgit S. Hansen.

I alt syv kandidater stillede op til Forbrugervalget 2021 i Frederikshavn Kommune. 

quote Der skal være gennemsigtelighed for forbrugerne. Det her kan de ikke være tjent med

Erik Kyed Trolle, formand, Frederikshavn Forsyning

Boligforeninger afgør valget

Udover Kim Madsen, som er direktør i Frederikshavn Boligforening, så opnåede også direktøren i byens anden store boligforening, Vesterport, valg til bestyrelsen.

Også her blev en stor del af stemmerne sikret, ved at boligforeningen brugte blinde målere til at stemme deres direktør ind, men i modsætning til Frederikshavn Boligforening, så havde Boligforeningen Vesterport indhentet tilladelse til at bruge stemmerne.

Men det er et problem, at boligforeningerne kan afgøre valget ved at bruge stemmerne på den måde. 

Sådan lyder det både fra flere kandidater og politikere i Frederikshavn Kommune, som TV2 Nord har talt med.

- Valget skal gå om, hvis straffeloven er overtrådt, men som minimum skal valgregulativet revideres, siger Venstres gruppeformand Mette Hardam.

Også formanden for Frederikshavn Forsyning, socialdemokraten Erik Kyed Trolle, mener, at valgregulativet skal ændres til næste valg.

- Det ligger 100 procent fast, at valgregulativet skal laves om. Det vil være min klare anbefaling til bestyrelsen. Der skal være gennemsigtelighed for forbrugerne. Det her kan de ikke være tjent med, siger Erik Kyed Trolle.


Seneste nyt

fra Nordjylland