LIGE NU:

Eleverne i Frederikshavn får et online afbræk: - Det giver et pusterum

De ældste elever i Frederikshavn fik torsdag en anderledes skoledag. Med overskriften "Ud af hamsterhjulet" kom der nye hoveder frem på deres skærm.

Det ligner en almindelig skoledag i coronaland for klassekammeraterne Andreas Hartvig og Tue Krøgh. De sidder på samme plads, som de plejer, med computerens blå skær i hovedet, men computeren viser ikke undervisning i tysk, dansk eller matematik.

quote 8.-, 9.-, og 10. klasserne, de trænger til en vitaminindsprøjtning.

Michael Frederiksen, Initiativtager, Ud Af Hamsterhjulet.

Lærerne er for en dag byttet ud med værter, og webcams er byttet ud med professionelt tv-udstyr, når Frederikshavn Kommunes ældste elever får et afbræk i en ellers efterhånden ensformig hverdag. Overskriften for dagen er "Ud af hamsterhjulet".

- Det er egentlig dejligt at prøve noget nyt i den her hverdag, som vi kører i lige nu under den her corona-lockdown, siger Tue Krøgh, der går i 8. klasse på Sæbygaardskole.

Anderledes dag foran computeren
På skærmen foran de to klassekammerater kører et liveshow, som de næste fire timer byder på kendte og ukendte gæster fra Frederikshavn og omegn, mens eleverne kan lægge onlineundervisningen væk for en dag.

8.-, 9.-, og 10. klasserne, de trænger til en vitaminindsprøjtning, og de trænger til at se, hvor mange inspirerende mennesker, som egentlig findes i deres nærområde, siger initiativtageren bag "Ud Af Hamsterhjulet", Michael Frederiksen.

Liveshowet afvikles fra Maskinhallen i Frederikshavn, hvor tre unge værter og den rutinerede Michael Frederiksen guider eleverne gennem en anderledes dag foran computeren. Det hele sendes ud til alle elever i 8.-, 9.- og 10. klasse i Frederikshavn Kommune.

- Det handler nok lidt om at få noget af det, som vi mangler lidt i coronatiden – nemlig fællesskabet, siger Anders Brandt (S), der er formand for Børne- og Ungeforvaltningen i Frederikshavn Kommune.

Onlineundervisning i to måneder
Siden slutningen af december har eleverne i de ældste klasser været hjemsendt og forvist til computeren og onlineundervisning. To måneder, hvor de har gået den samme tur rundt i hamsterhjulet hele tiden.

- Vi har allerede lukket dem ud af hamsterhjulet i dag. Jeg ved godt, det foregår hjemme foran deres computer, men den her dag har bare været så meget anderledes i forhold til, hvad de har været vant til de sidste to måneder, siger Michael Frederiksen.

quote Jeg har slet ikke tænkt over, at jeg har siddet foran en skærm.

Anders Hartvig, 8. klasse, Sæbygaardskolen.

- Det giver sådan et slags pusterum, hvis man kan sige det sådan, at der sker noget anderledes, siger Tue Krøgh.

Sidder stadig foran computeren
Selvom indholdet på skærmen er noget andet, end den plejer, så er en ting den samme for de to klassekammerater og de andre elever i de ældste klassetrin i Frederikshavn Kommune – pladsen foran computeren.

- Er det her ikke bare det samme - bare med noget andet på skærmen?

- Nej, det er langt fra det samme. De er jo vant til at se på deres lærere hele tiden og deres klassekammerater, dem er de sluppet fuldstændig for nu, så de får en helt anderledes dag, end de er vant til, svarer Michael Frederiksen.

Fire timer er snart gået hjemme ved de to klassekammerater, og selvom de helst bare vil tilbage i skole, så har dagen været et tiltrængt afbræk fra den normale hverdag.

- Jeg har slet ikke tænkt over, at jeg har siddet foran en skærm. Normalt sidder jeg og venter på en pause, men her er der hele tiden kommet noget nyt, som vi ikke havde regnet med, siger Anders Hartvig, der ligesom Tue Krøgh går i 8. klasse på Sæbygaardskole.

Hverken Michael Frederiksen eller Anders Brandt afviser, at konceptet kan blive en realitet igen.