LIGE NU:

Nordjyske fiskere må ikke fiske i norsk farvand: - Gælden bliver større for hver dag, der går

Frustrationen breder sig hos fiskere i Skagen. Den nylige Brexit-aftale betyder, at de danske fiskere fremover må fange 25 procent færre fisk i britisk farvand, end de plejer. Og ikke nok med det. De nordjyske fiskere er nu også fuldkommen afskåret fra at fiske i norsk farvand.

Skibet S107 Skagerak er kun et halvt år gammelt. Trods det har det nye skib ligget til kajs de seneste mange dage. I øjeblikket er det nemlig langt fra en profitabel forretning at sejle ud på vandet.

- Der er ikke noget at fiske efter der, hvor vi må være. Så vi kan ikke fiske til brændstof og proviant, siger Lars Mose, der er medejer af S107 Skagerak.

Naboskibet Sajoni lider samme skæbne og ligger også bomstille på havnen i Skagen.

- Vi kan simpelthen ikke tjene til føden. Gælden bliver bare større og større for hver uge, der går, hvor vi er presset. Så det bliver næsten umuligt for os at rette op på det her, siger Brian Søren, der ejer skibet Sajoni.

På S107 Skagerak fanger de normalvis rejer i massevis. I februar plejer Lars Mose og resten af besætningen blandt andet at smide nettene ud i Nordsøen, men det har ikke været en mulighed siden nytår - i hvert fald ikke i norsk farvand.

Det skyldes, at forhandlinger om en ny fiskeriaftale mellem Storbritannien, Norge og EU er gået i hårdknude efter Brexit, og det er noget, der for alvor kan mærkes på pengepungen hos fiskerne i Skagen.

- Det er i hvert fald et par hundredetusinde om ugen, som vi taber på det her, siger Brian Sørensen, inden Lars Mose følger op.

- Ja, et par hundredetusinde eller tre om ugen, brutto, siger han.

Norge ønsker ikke at skrive under på en aftale med EU, før de er nået til enighed med Storbritannien, og det er noget, der vækker harme.

- Det er uanstændigt af vores naboland Norge, at de tager vores menige fiskere her i landet som gidsler i sådan et politisk spil, siger John Jakobsen, der er formand for Skagen Fiskeriforening.

Fremtiden er uvis

I januar lykkedes det at lave en midlertidig løsning, hvor 17 bådtyper fortsat måtte fiske i norsk farvand. Men den aftale ophørte ved udgangen af måneden. 

- Vi havde håbet på, at vi kunne forlænge den i hvert fald som en midlertidig løsning, men det var nordmændene heller ikke indstillet på. Så de har lukket helt ned. Det er jo fordi, de prøver at bruge det her som en eller anden form for afpresning. Det er dybt ulykkeligt og ærgerligt, og vi gør, hvad vi kan for at få det her løsnet op, siger minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Rasmus Prehn (S).

Det er EU-kommissionen, der forhandler på vegne af Danmark, men Rasmus Prehn forsøger at presse på, lyder det fra ministeren. Lige nu tør han ikke love, hvornår der falder en endelig aftale på plads, og det er ingenlunde godt nyt for fiskerne i Skagen.

Hvor længe kan det fortsætte sådan her?

Det kan du spørge banken om. Det er nok nemmest at spørge dem, tror jeg, siger Lars Mose.

- Det er svært at sætte tid på sådan noget. Jo hurtigere vi får åbnet, jo bedre kommer vi ud af det her, siger Brian Sørensen.