Frederikshavn: Mange seniorer er kommet i job
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord
Frederikshavn Kommune har på syv år øget antallet af 60- til 64-årige, som er i job, mærkbart. I 2008 var det kun 37,5 procent af aldersgruppen, der var beskæftiget, men en ny analyse viser, at mere end halvdelen nu arbejder.
Per Frank Hansen blev for tre år siden tvunget til at stoppe som chef for flådestationen i Frederikshavn, fordi han fyldte 60 år. Han havde dog ikke i sinde at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, og i dag, hvor han har fødselsdag og bliver 63 år, arbejder han stadig.
- På trods af at have tilbragt 39 år i forsvaret, hvor en stor del af det var sejlende tjeneste, så syntes jeg alligevel, at der var mere tilbage i mig, siger Per Frank Hansen, der blev ansat som erhvervskonsulent i Erhvervshus Nord i Frederikshavn.
Per Frank Hansen er langt fra den eneste over 60 år, som stadig er aktiv på arbejdsmarkedet. Faktisk er 50,8 procent af de 60- til 64-årige i Frederikshavn Kommune i dag i job.
Det er dejligt. Det er bedre end at sidde hjemme og hænge i sofaen eller gå i haven
Per Frank Hansen, 63 år, konsulent, Frederikshavn
- Den stabilitet, som man får i den ældre arbejdskraft, har virksomhederne fået øjnene op for. Der er kontinuitet, og det har vi brug for i en tid, hvor alting skifter hele tiden, siger Niels Bay Christensen, direktør i Erhvervshus Nord.
En ny analyse fra Momentum viser, at Frederikshavn Kommune fra 2008 til 2015 har øget antallet af seniorer, der stadig er aktive på arbejdsmarkedet, med 35 procent.
- Det betyder meget i en tid, hvor der er efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, at den aldersgruppe bliver længere på arbejdsmarkedet, siger John Karlsson (Socialdemokratiet), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune.
Virksomhederne har opdaget, at når man er ældre og har fulgt med udviklingen, så bliver den viden og de færdigheder, man har oparbejdet igennem mange år, nærmest til visdom,
Niels Bay Christensen, direktør, Erhvervshus Nord
Niels Bay Christensen arbejder med erhvervsudvikling i Frederikshavn Kommune, og han mener, at seniorerne kan have stor værdi for virksomhederne i kommunen.
- Man er jo faktisk ung, når man er 60 år i dag, og det giver en rigtig god platform for virksomhederne. Virksomhederne har opdaget, at når man er ældre og har fulgt med udviklingen, så bliver den viden og de færdigheder, man har oparbejdet igennem mange år, nærmest til visdom, og det er jo utrolig værdifuldt for en virksomhed, siger Niels Bay Christensen.
Det er kun Bornholms Regionskommune, der har oplevet en procentvis større stigning i antallet af senioransatte end Frederikshavn. I Danmarks nordligste kommune er man ikke i tvivl om, at udviklingen er vigtig for erhvervslivet.
- Det kan man jo bruge som en buffer i en tid, hvor man skal have opgraderet de unge mennesker til erhvervsuddannelserne og til erhvervslivet, siger John Karlsson.
Per Frank Hansen er glad for, at han har fået nogle år endnu på arbejdsmarkedet.
- Det er dejligt. Det er bedre end at sidde hjemme og hænge i sofaen eller gå i haven. Jeg synes, at man her får god kontakt med sine kollegaer hver eneste dag og kommer ud og møder en masse virksomheder og mennesker. Når man ikke føler, at man har behov for at sidde hjemme i sofaen, så synes jeg, det er en god løsning, siger han.
Så stor en del af de 60-64-årige er erhvervsaktive
Frederikshavn Kommune 50,8 procent
Hjørring Kommune 53,6 procent
Jammerbugt Kommune 52,0 procent
Læsø Kommune 46,4 procent
Mariagerfjord Kommune 55,9 procent
Morsø Kommune 51,3 procent
Rebild Kommune 59,7 procent
Thisted Kommune 53,7 procent
Vesthimmerlands Kommune 54,8 procent
Aalborg Kommune 53,2 procent
Kilde: Danmarks Statistik