03:40

En privat virksomhed i Frederikshavn med ejer Zaid Al-Nadawy i spidsen beskyldes for fup, når virksomheden, som tilbyder kandidat- og doktorgrader til studerende i blandt andet Mellemøsten, skilter med, at den har et samarbejde med det amerikanske Kansas State Universitet.

Frederikshavner-virksomhed beskyldes for fup

En privat virksomhed i Frederikshavn, som tilbyder kandidat- og doktorgrader til studerende i blandt andet Mellemøsten, beskyldes for fup, når virksomheden skilter med, at den har et samarbejde med det amerikanske Kansas State Universitet.

Det er på virksomheden Aalborg Academy of Sciences´ hjemmeside, at der optræder professorer fra det amerikanske universitet. 

Et universitet, som den nordjyske uddannelsesvirksomhed med hovedsæde i Frederikshavn på en video lader forstå, man samarbejder med - og som sågar stiller professorer til rådighed som eksaminatorer, da ejeren af Aalborg Academy of Sciences, Zaid Al-Nadawy, forsvarer sin ph.d.-afhandling i engelsk litteratur.

Her skulle matematikprofessoren Imad Khamis fra Kansas State University være en af de fire, der ifølge videoen skulle være eksaminatorerne.

00:10

Matematikprofessoren Imad Khamis fra Kansas State University være en af de fire, der ifølge videoen skulle være eksaminatorerne, men det afviser han overfor TV2 Nord.

Luk video

Men det afviser Imad Khamis over for TV2 Nord at være korrekt.

- Jeg repræsenterede ikke Kansas State University. Vi tog bare afsted, fordi vi blev inviteret, fortæller den amerikanske professor og understreger, at han ikke har været involveret i ph.d.-afhandlingen.

- Jeg kiggede bare på. Det er det, der er i det, siger han.

Af en nyhedsopdatering på akademiets hjemmeside fremgår det ellers, at de fire amerikanske professorer var tilfredse med Zaid Al-Nadawy fremlæggelse, og han bestod med karakteren meget god.

Det er på virksomheden Aalborg Academy of Sciences´ hjemmeside, at der optræder professorer fra det amerikanske universitet. Et universitet, som den nordjyske uddannelsesvirksomhed med hovedsæde i Frederikshavn på en video lader forstå, man samarbejder med - og som sågar stiller professorer til rådighed som eksaminatorer, da ejeren af Aalborg Academy of Sciences ,Zaid Al-Nadawy, forsvarer sin ph.d.-afhandling i engelsk litteratur.

- Jeg vil ikke sige, at det var dem, der gav mig diplomet, jeg fik diplomet herfra. De var med til min eksamination, fordi de synes, det var et ret interessant emne, fortæller Zaid Al-Nadawy

TV2 Nord har forelagt Zaid Al-Nadawy oplysningerne fra  Kansas State Universitet, og nu afviser han, at hans ph.d.-afhandling i engelsk litteratur skulle have affødt et diplom fra det amerikanske universitet.

- Jeg vil ikke sige, at det var dem, der gav mig diplomet, jeg fik diplomet herfra. De var med til min eksamination, fordi de synes, det var et ret interessant emne, fortæller Zaid Al-Nadawy i dag fire år efter, han ifølge egne oplysninger blev udnævnt doktor i engelsk litteratur.

Videnskabelige afhandlinger som ph.d-afhandlinger kan oftest findes i store universitetsdatabaser på nettet så som Scholar, men det er ikke tilfældet for den afhandling, som Zaid Al-Nadawy står bag. Afhandlingen er endnu ikke offentliggjort der, men det er der ifølge manden bag en god grund til. 

- Jeg har snakket med nogle trykkerier om, at jeg gerne vil lave den op til en bog, fortæller han og medgiver samtidig, at det er korrekt, at afhandlingen ikke er at finde på nogle videnskabelige databaser.   

00:13

- Jeg har snakket med nogle trykkerier om, at jeg gerne vil lave den op til en bog, siger Zaid Al-Nadawy.

Luk video

Lauritzen: Det er ikke normalt

TV2 Nord har vist optagelser og interview i sagen til Venstre gruppeformand nordjysk valgte, Karsten Lauritzen. Han har bedt uddannelses- og forskningsministeren undersøge forholdene på Aalborg Academy of Sciences i Frederikshavn. Han vil blandt andet gerne have belyst validiteten af de ph.d-grader, som den private uddannelse i Frederikshavn uddeler.

Karsten Lauritzens skepsis er blandt andet affødt af, at han har svært ved at genkende troværdigheden i det ph.d-forsvar, som stifteren af den nordjyske uddannelse, Zaid Al-Nadawy, fremlægger - og som kan ses på video.

- Det er ikke sådan et normalt phd-forsvar foregår hverken i Danmark eller USA, lyder det fra Karsten Lauritzen, som tilføjer, at det virker som om, at Zaid Al-Nadawy genfortæller en historie.

00:04

- Det er ikke sådan et normalt phd-forsvar foregår hverken i Danmark eller USA, lyder det fra Karsten Lauritzen

Luk video

Universitet: Vi har intet samarbejde

Ifølge Aalborg Academy of Sciences´ egne oplysninger har akademiet også indgået en partnerskabsaftale med Kansas State University i form af et memorandum.

Men matematikprofessor Imad Khamis fra Kansas State University afviser, at det amerikanske universitet har en partneraftale med Aalborg Academy of Sciences.

- Vi diskuterede det med dem, at det her ikke er et partnerskab, det er en Memorandum of Understanding, og det kan man lave med hvilket som helst universitet, forklarer  Imad Khamis fra Kansas State University.

Ifølge Aalborg Academy of Sciences´ egne oplysninger har akademiet også indgået en partnerskabsaftale med Kansas State University i form af et memorandum.

På vegne af præsidenten for Kansas State University skriver lektor i internationale studier, Grant Chapman, i en mail til TV2 Nord, at Memorandum of Understanding ikke var juridisk binding, og at man ikke forfulgte yderligere samarbejdsmuligheder med akademiet.

Det er ifølge Aalborg Academy of Sciences en blåstempling af som uddannelsesinstitution og en vigtig amerikansk aftale for det private uddannelsessted i Frederikshavn, og uddannelsesstedet  har da også det amerikanske flag med i akademiets logo, ligesom akademiet underviser efter principperne i det amerikanske uddannelsessystem.

Alligevel er forbindelsen og samarbejde for tiden ikke tæt, erkender Talal Al-Nadawy, der er præsident for Aalborg Academy of Science overfor TV2 Nord.

- Vi lavede tidligere kontrakt mellem Aalborg Academy of Science og Kansas State University, men lige nu bruger vi dem ikke, så vi har ligesom fjernet dem, siger Talal Al-Nadawy.

 – Fordi I ikke kan bruge dem?

- Ikke bruge dem mere, ja.

Hvorfor ikke?

- Fordi jeg vil gerne lave kontrakt med universiteter fra Danmark og ikke fra Amerika, siger Talal Al-Nadawy.

Så det er jer der har opsagt samarbejdet?

Ja, siger Talal Al-Nadawy.

Læs også Minister truer med fogedforbud: Aalborg Academy of Science må ikke kalde sig universitet

Se også: Præsidenten for Aalborg Academy of Science Talal Al-Nadawy er en mand, som er dygtig til at blive set med indflydelsesrige mennesker

03:26

I dag lobbyerTalal Al-Nadawy i Irak og uddeler beviser og medaljer til embedsfolk og ministre. I Danmark gjorde han det samme for en del år siden. Her bliver han fotograferet og filmet flere gange med daværende statsminister Helle Thorning og Frederikshavns borgmester Birgit Hansen. På Youtube offentliggør han videoer af det, og her fremgår begivenhederne som andet end de i virkeligheden er. Et sommermøde i Socialdemokratiet med Thorning bliver til, at det er hans arrangement, hvor han tager i mod statsministeren og topembedsfolk fra Danmark.

Luk video