Jørgen har taget initiativ til købmandsbutik i landsby - nu er regeringen klar med hjælpende hånd

Regeringen vil gerne have flere dagligvarebutikker i de små byer. Derfor har man afsat 18 millioner kroner, der skal matche lokalt indsamlede penge til formålet.

Jørgen Engbjerg flyttede fra Aalborg til Voerså syd for Sæby for 11 år siden. Dengang var der en købmandsbutik i byen, men den lukkede kort tid efter.

- Hvis vi skal hente en liter mælk, så skal vi køre 8,5 kilometer den ene vej og 8,5 kilometer den anden vej, siger han.

For to år siden var Jørgen Engbjerg så med til at præsentere idéen om at etablere en ny købmandsbutik i Voerså.

- Sådan en butik er også med til at understøtte, at der kommer børnefamilier til byen. Og dermed kan vi også få noget foreningsliv, siger Jørgen Engbjerg, der er formand for Voerså Butikshus.

Regeringen præsenterede i torsdags et udspil, hvor man forsøger at støtte op om dagligvarebutikker som den, de er ved at bygge i Voerså. Der er afsat 18 millioner kroner til støtteordningen, hvor staten vil matche det beløb, borgerne selv har indsamlet.

- Idéen er, at der skal være et lokalt initiativ. Der, hvor der er grobund for at redde den dagligvarebutik, man måske står til at miste eller lige har mistet, siger erhvervsordfører Orla Hav (S).

Svært at låne penge

I Voerså var og er den lokale opbakning stor. Sponsorater og private borgere har bidraget med over 2,3 millioner kroner til den nye købmandsbutik. I regeringens forslag er der fastsat et loft på 400.000 kroner. Det betyder, at borgerne i Voerså ikke ville have mulighed for at søge mere end 400.000 kroner fra den pulje, regeringen vil afsætte.

Derfor er der ofte brug for at låne penge et andet sted, og det kan være en udfordring. Realkreditinstitutterne er nemlig tilbageholdende med at låne penge ud til byggeriet uden for de store byer.

- Vi snakkede faktisk med nogle af dem, og de vil egentlig hellere låne det dobbelt beløb til et byggeri inde i Aalborg, end de vil låne til det halve herude til trods for, at vi har 50 procent af betalingen selv, siger Jørgen Engbjerg.

Købmand genkender problemet

Den besked lyder bekendt for Jan Jæger, der har en dagligvarebutik i Øster Brønderslev. I 2015 forsøgte han at få et realkreditlån til butikken.

- "Jan, i Øster Brønderslev vil vi ikke låne dig nogle penge. Der må du finde nogle andre steder at låne, fordi det var ikke rentabelt", sagde de. ”Men hvis du vil bygge i Aalborg, så vil vi gerne låne dig pengene”, fortæller han om den besked, han fik fra realkreditinstitutterne.

Landdistrikternes Fællesråd hilser regeringens nye udspil velkomment. Men også her bider man mærke i, at realkreditinstitutterne kan være en stopklods.

- Selve belåningen er bestemt ikke blevet lettere de senere år, så det er rigtig vigtigt, at vi får det med, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Det kan da være en af de muligheder, man kigger på. Men jeg tror, der er mange andre muligheder, man kan gribe til. Det vigtige er bare, at der er en lokal forankring, som er garanten for, at det her kan blive noget levedygtigt, siger Orla Hav.

Den nye dagligevarebutik i Voerså forventes at slå dørene op i første kvartal næste år.

Det er her, butikken i Voerså kommer til at ligge. Den ventes at åbne næste år.
Det er her, butikken i Voerså kommer til at ligge. Den ventes at åbne næste år.
Foto: Bruno Stagsted

Seneste nyt

fra Nordjylland