LIGE NU:

Naboer har kæmpet i fem år: Nu er ulovligt tag meldt til politiet

Et ulovligt, skråt tag stjæler udsigten fra naboerne på Vegavej i Frederikshavn. Ejeren er meldt til politiet, da taget endnu ikke er fjernet.

Karl Erik Jacobsen er en af de beboere på Vegavej i Frederikshavn, der har mistet sin udsigt ud over Kattegat. Hans tålmodighed er nu ved at være opbrugt.

Hans genbo byggede for fem år siden et lidt højere tag, selv om det er forbudt.

En gammel, kommunal deklaration sikrer 14 parceller i området udsigt over Kattegat helt til Læsø, men nu er udsigten - takket være det omstridte tag - væk.

quote Vi føler os fuldstændig kørt ud i sumpen af kommunen. Det, de gør, er ikke i orden, når de selv har lavet fejlen.

Karl Erik Jacobsen, nabo

- Der er givet en byggetilladelse, som helt klart strider mod loven. Det kom også frem med rettens dom. Jeg forstår ikke, at kommunen lader stå til, når det tydeligt står i deklarationen, at ulovligt opført tag i vores område skal fjernes. Det er meget enkelt, siger Karl Erik Jacobsen.

Retten i Hjørring afgjorde for to år siden, at taget er ulovligt. Efter flere års høringer, fristforlængelser og byrådsmøder har Frederikshavn Kommune givet et påbud om, at taget skulle fjernes senest den 1. juni. Det skete ikke, så nu er ejeren meldt til politiet.

- Vi føler os fuldstændig kørt ud i sumpen af kommunen. Det, de gør, er ikke i orden, når de selv har lavet fejlen, siger Karl Erik Jacobsen.

Folketingsmedlem ind i sagen

Kommunen kom selv i sin tid til at give grønt lys for byggeriet, fordi kommunaldirektøren på et tidspunkt anbefalede, at man gav dispensation og gjorde det lovligt. Men politikerne i byrådet gik altså siden imod den anbefaling og stemte for, at taget nu skal væk. 

Karl Erik Jacobsen har henvendt sig til det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen for at høre, om han kan hjælpe i sagen om naboens ulovlige tag.

- Jeg skal ikke gå i detaljer om sagsbehandlingen i kommunen, men jeg kan altså ikke forstå, at det skulle have været efter reglerne, når der skal gå fem år – uden at vi er kommet videre. Nu har sagen så ligget nogle måneder hos politiet, uden at der er sket noget. Det virker ganske urimeligt, og jeg vil selvfølgelig undersøge det nærmere og holde øje med sagen, siger Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre.

Borgmester beklager

Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen, beklager også, at der er gået så lang tid.

- Når det kan tage fem år, så er det jo, fordi det handler om retssikkerhed. Det gør det for den borger, der er i spil, altså ham, der ejer taget. Og det gør det for naboen. Man har lov til at anke, prøve af, at have høringsfaser og så videre. Derfor tager den slags sager med mange nuancer lang tid, siger Birgit Hansen. 

Hvornår sker der noget?

- Det er op til Nordjyllands Politi, hvor hurtigt de kan behandle den her sag og sørge for, at det her bliver gjort lovligt, nemlig at taget bliver rettet til. Sagen ligger nu ved politiet, så det er lidt ude af vores hænder, siger Birgit Hansen.

Politiet afventer ankesag

TV2 Nord har haft en længere snak med ejeren af det omstridte tag, men han ønsker ikke at stille op til interview. Forleden skrev politiet til Karl Erik Jacobsen, at man først behandler sagen, når Planklagenævnet har truffet en afgørelse.

Det er genboen med det omstridte tag, der har anket kommunens påbud om at fjerne taget til Planankenævnet.

- Det behøver politiet da ikke at vente på, for Planklagenævnet har afvist at give klagen opsættende virkning. Og det betyder, at politiet sagtens kan behandle og afgøre sagen, mens man venter på udfaldet af en klagesag, siger Karl Erik Jacobsen.

Preben Bang Henriksen er enig. I et brev til politidirektør Anne Marie Roum Svendsen skriver han blandt andet:

- Jeg beder dig derfor se, om ikke der foreligger en fejltagelse fra politiets side, således at sagen kan komme videre. Efter fem års ventetid er det næsten at føje spot til skade, hvis sagen nu skal ligge stille hos politiet. I øvrigt har jeg svært ved at se, hvilken form for efterforskning, der skal foretages efter fem års kommunal sagsbehandling og deraf følgende påbud.

Fie Udby Erichsen

play OL-deltager for tredje gang - hvem er hun?

def_thumb,50_percent

play Efter massivt politiopbud i Aalborg: Opgør handler om narkomarkedet

20_percent

play Kitesurfere og motorbåde forstyrrer dyrelivet på Grenen

Valgren kører enkeltstart som dreng

play I nat skal han i OL-aktion - kan du gætte, hvem det er?

Fie Udby Erichsen

play OL-deltager for tredje gang - hvem er hun?

def_thumb,50_percent

play Efter massivt politiopbud i Aalborg: Opgør handler om narkomarkedet

Til forsiden

Til forsiden