Foto: TV2 Nord (Arkiv)

Nordjysk værft misser Estland-efterladenskaber

Orskov Yard var inde i kampen om at overtage den udskældte estiske aftale.

Det estiske værft, der i første omgang havde fået serviceaftale på Niels Juel, har tirsdag aften trukket sig, og ordren går nu videre til det danske værft Fayard. Orskov Yard fra Frederikshavn havde også budt ind på opgaven, men blev også i anden omgang forbigået.

-Jeg er rigtig glad for, at det holdes herhjemme. Jeg glæder mig over, at ordren kommer tilbage, men det er klart, at med nordjyske briller havde jeg gerne set, at det blev Ørskov, siger Bjarne Laustsen (Socialdemokraterne).

Hele sagen om krigsskibet Niels Juel har udviklet sig drastisk i løbet af tirsdagen, hvor de nordjyske regeringspolitikere Preben Bang Henriksen og Søren Gade var ude at kritisere deres partifælle – Forsvarsminister Peter Christensens – beslutning om at sende vedligeholdelsesarbejdet til Estland. 

Læs også Efter hård kritik: Dansk krigsskib skal alligevel ikke repareres i Estland

Ministeren meldte først, at der ikke ville ske yderligere, så meddelte værftet i Tallinn, at de ikke kunne overholde den aftale, og tirsdag aften har Forsvarsministeriet besluttet, at det bliver Fayard, der får opgaven.  

-Det må have været fordi, der har været et politisk pres fra brancheorganisationen, fra os folketingsmedlemmer, jeg har stilet masser af spørgsmål til, hvorfor man har gjort det på den måde - både i forhold til rigets sikkerhed, og hvorfor man entrerer med et ukendt værft, siger Bjarne Laustsen. 

Læs også Nordjyske værfter går glip af million-ordre