02:12

Landmand Søren Østergaards grise giver varme fra sig. Og det udnyttes på den nærliggende efterskole.

Overskudsvarme: 7000 grise giver varmen på efterskole

Opvarmet vand fra grisestald sendes til varmeanlæg på Stidsholt Efterskole.

For godt et halvt år siden stod landmand Søren Østergaard i et dilemma.

Hans nybyggede svinestald efterlod ham med en masse overskudsvarme fra knap 7000 slagtesvin – varme der stod til at blive sendt lige ud af vinduet , og det var ikke noget der passede svinebonden.

- Det duer ikke til en landmand. Jeg kan ikke forstå meningen i at bruge en masse energi på bare at fyre det ud i luften, siger landmand Søren Østergaard.

Bange for at flisfyr ville stå af

Og løsningen på problemet viste sig at være blot 700 meter væk fra de 7000 lune grise, nemlig på Stidsholt Efterskole, hvor forstanderen havde en anderledes kølig udfordring.

- Vi havde et gammelt flisfyr, som vi var usikre på, hvor lang tid ville holde. Vi var bange for, at hvis der kom en kold vinter, ville det stå af, og så ville vi stå uden varme på skolen i længere tid, siger Andreas Larsen, forstander, Stidsholt Efterskole.

Efterskolen kunne jo bruge al det varme, som jeg ikke havde brug for oppe hos grisene. Og så startede vi lige så stille med det

Søren Østergaard, landmand, Stidsholt

De havde med andre ord brug for en ny måde at varme efterskolen op på. Og da landmanden og forstanderen mødtes til en generalforsamling på efterskolen, fik Søren Østergaard en idé.

- Efterskolen kunne jo bruge al det varme, som jeg ikke havde brug for oppe hos grisene. Og så startede vi lige så stille med det, siger Søren Østergaard.

Rør med griselunt vand fra stald til skole

Og på Stidsholt Efterskole kunne de godt se fidusen i den varme forbindelse, der kunne skabes mellem stalden og skolen.

Så nu løber der rør under jorden hele vejen fra Søren Østergaard grise og til efterskolen.

Rørene sender vand, der er blevet opvarmet under gulvet i Søren Østergaards svinestald, hen til efterskolen.

Hvis der blive bygget nogle nye grisestalde, så kan man da sagtens gøre det samme andre steder. Om det så er en skole eller en lille by eller noget helt andet, man kan varme op.

Søren Østergaard, landmand, Stidsholt

Her bliver energien hentet ud af det varme vand gennem varmeanlægget og brugt til at opvarme skolen.

Det nye varmeanlæg blev indviet for en måned siden. Og både de ansatte og eleverne er glade for den nye varmekilde, som både sparer skolen penge og sparer naturen for, hvad der svarer til 60.000 liter olie om året.

Landmand Søren Østergaard håber på, at idéen kan inspirere andre til måske at kaste sig ud i et lignende projekt.

- Hvis der blive bygget nogle nye grisestalde, så kan man da sagtens gøre det samme andre steder. Om det så er en skole eller en lille by eller noget helt andet, man kan varme op, siger Søren Østergaard.

Læs også Grøn energi: Flere skal gøre som i Brønderslev