Sag om skråt tag har kørt i syv år: Frederikshavn Kommune beskyldes for at 'klokke i det'
Uenighederne om det omstridte skrå tag på Vegavej i Frederikshavn fortsætter.
Den juridiske kamp om et skråt tag på et hus på Vegavej i Frederikshavn sluttede ellers, da Planklagenævnet forleden afgjorde, at Frederikshavn Kommune ikke måtte pålægge ejeren at rive taget ned.
Kommunen har selv klokket i det, siger nordjysk folketingsmedlem. Kommunen vil ikke gøre mere, og genboen overvejer nu civil retssag.
Manden med det udskældte skrå tag, som tog udsigten for nogle af genboerne på Vegavej i Frederikshavn, er glad for, at Planklagenævnet har givet Frederikshavn Kommune besked på, at den ikke måtte beordre ham til at rive taget ned.
- Det er jo fantastisk efter syv års mareridt. Jeg har nu aldrig været i tvivl om, at jeg ville få ret, men det har været syv meget hårde år. Det har været hårdt for familien, og det har været hårdt for mig, for vi har jo hele tiden ment, at vi har gjort det, vi måtte, siger Carsten Stæhr, der bor på Vegavej 7 i Frederikshavn.
Genboerne, der fik spoleret deres udsigt, har det ikke på samme måde.
- Det her betyder jo, at man bare kan gøre, som det passer en og så få tilgivelse, når man har gjort det, man ellers ikke må, siger Karl Erik Jakobsen, en af genboerne til det omstridte tag på Vegavej.
Kommunen har klokket i det
Preben Bang Henriksen fra Venstre, som er formand for Folketingets retsudvalg, mener, at Frederikshavn Kommune bærer ansvaret for, at sagen er endt i hårdknude.
- Kommunen har jo skullet sørge for, at byggeriet var i orden, og der har man simpelthen klokket i det for nu at sige det i den meget korte version, siger Preben Bang Henriksen (V).
Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit Stenbak Hansen kan ikke se, at kommunen kan gøre mere, og hun er godt træt af, at en byggesag udviklede sig så voldsomt.
- Det er en rigtig træls sag, og jeg beklager selvfølgelig også dybt, at der har været så megen forvirring i det her, siger Birgit Stenbak Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.
Tagballaden på Vegavej har bølget frem og tilbage siden 2013. To genboer klagede, da den nye ejer på Vegavej 7 opførte et skråt tag, som var 49,6 centimeter højere end tilladt. En gammel servitut skal nemlig sikre, at 14 huse i området altid har udsigt.
- Sådan en tinglyst deklaration kan man ikke bare se forbi, for den er lige så stærk som loven, siger Karl Erik Jakobsen.
Skal kigge indad
Retten i Hjørring afgjorde for fire år siden, at taget var ulovligt. Kommunen gav så ejeren et påbud om at lave det nye tag helt om – og meldte ejeren til politiet, da det ikke skete. Nu har Planklagenævnet så afgjort, at kommunen selv har været med til at give husejeren indtryk af, at den højere tagkonstruktion var lovlig, fordi den ikke greb ind noget tidligere.
- Vi spurgte Frederikshavn Kommune flere gange for at være sikker i vores byggesag. De har fået materiale ind, set tegninger og så videre og har ikke haft nogen indvendinger til det, siger Carsten Stæhr
Genboen derimod er helt uforskyldt blevet den store taber, mener Preben Bang Henriksen.
- Han har kæmpet i syv år og får at vide, at på grund kommunens fejl, så er der ikke noget at gøre ved det. Jeg kan kun opfordre ham til at gå til en advokat og få formuleret et erstatningskrav, siger Preben Bang Henriksen.
Borgmesteren i Frederikshavn Kommune tager Planklagenævnets afgørelse til efterretning.
Har I klokket i det her, som kritikken lyder?
- Det her er en rigtig uheldig og træls sag for alle, og det er jo klart, at når sådan en sag tager syv år med forskellige myndigheder involveret, der alle har en mening om det her, så skal vi jo alle sammen kigge indad, siger borgmester Birgit Stenbak Hansen.
Kan anlægge civil retssag
Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune har forleden politisk behandlet afgørelsen fra Planklagenævnet.
- Fra Frederikshavn Kommunes side, så stopper det her. Vi bruger ikke flere ressourcer eller skatteborgerpenge på det, men genboerne, klagerne på Vegavej, har lov til at anlægge en civil retssag både mod manden, der har lavet det her tag, og mod kommunen, understreger borgmesteren.
Genboen Karl Erik Jakobsen synes det skal være omvendt.
- Jeg ved godt, at kommunen ikke kan anke Planklagenævnets afgørelse, men juridisk har de stadig en mulighed for at anlægge civil retssag mod manden med taget. Når nu nævnet afgør, at det er kommunen, der laver en procedurefejl, så må det også være kommunen, der sørger for at rette op på fejlen, for jeg er jo også borger i kommunen, siger Karl Erik Jakobsen.
Karl Erik Jakobsen overvejer nu sammen med sin nabo at anlægge civil retssag i byggesagen, selvom han siger, at det ærgrer ham at bruge penge og tid på det efter syv år, hvor ingenting er lykkedes.