Shell overtager kæmpe biogas-projekt i Nordjylland
Sådan så det ud 4. november, da der blev taget første spadestik til kæmpe anlæg på havnen i Frederikshavn . Fra venstre: Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune, Mikkel Seedorff Sørensen, adm. direktør for Frederikshavn Havn, Bo Larsen, COO MAKEEN Energy og Ole Hvelplund, CEO Nature Energy. Nu har Shell overtaget projektet.
Frederikshavn skrev sig sammen med Nature Energy Biogas ind i Danmarkshistorien med spadestikket til landets første flydende biogas-anlæg. Nu er Nature Energy Biogas solgt til Shell Petroleum for 14 milliarder kroner.
For knap en måned siden stod Nature Energy, selskabet Makeen, Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune skulder ved skulder på et forblæst havneområde i Frederikshavn; sammen om at tage første spadestik til et kæmpe anlæg med flydende biogas.
I dag har selskabet, der er førende inden for biogas og vedvarende energi, indgået en aftale med Shell, som overtager hele virksomheden til en samlet selskabsværdi på næsten to milliarder dollars - omregnet til 14 milliarder danske kroner.
Havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen kender endnu ikke indholdet af aftalen, men forventer ikke, det får negativ betydning for byggeriet af det store biogasanlæg på havnen.
Tværtimod.
- Jeg har forstået, at planen er at intensivere investeringerne i grønne energikilder, og jeg regner derfor med, at de nye ejere vil udvide de eksisterende planer. Ligesom det blev sagt i forbindelse med spadestikket. For behovet er der, siger havnedirektøren.
Og ifølge oplysninger fra Shell så vil opkøbet af Nature Energy netop øge virksomhedens evne til at arbejde med sin etablerede kundebase på tværs af flere sektorer for at fremskynde virksomhedens overgang til nul-emissioner (mændgen af forureningskilder, der sendes ud i luften).
Det vil også understøtte Shells ambition om rentabelt at øge sin produktion af lav-emissions brændstoffer og produkter i dets verdensførende kundevendte aktiviteter.
Stor efterspørgsel på grønt
Og det er især efterspørgslen på grønne energikilder, som det kommende biogasanlæg i Frederikshavn satser på.
Planen er at sikre den tunge lastbiltrafik og ikke mindst den maritime sektor et grønt alternativ til fossile energikilder.
- Opkøbet af Nature Energy vil tilføje en europæisk produktionsplatform og vækstpipeline til Shells eksisterende RNG-projekter (reformeret naturgas, red.) i USA. Vi vil bruge dette opkøb til at opbygge en integreret RNG-værdikæde (reformeret naturgas, red.) på globalt plan på et tidspunkt, hvor energiomstillingspolitikker og kundepræferencer signalerer stærk vækst i efterspørgslen de kommende år, siger Huibert Vigeveno, Shells downstream-direktør.
Dermed bliver det kommende anlæg på havnen i Frederikshavn en del af Shells aktiviteter. Anlægget i Frederikshavn er det første af sin slags i Danmark, og det er ikke tilfældigt, at valget i sin tid faldt på havnen i Frederikshavn.
Her passerer hvert år mellem 60.000 og 100.000 skibe, hvilket gør havnen til et knudepunkt for skibstrafik. Derfor er havnen et sted, hvor mange skibe i fremtiden kan komme ind og få tanket op.
Skal være klar til sommer 2023
Planen er, at passagerskibe og fragtskib allerede til sommer kan tanke flydende CO2-neutral biogas i Frederikshavn Havn.
- Under det nye ejerskab af Shell vil vores team fortsætte med at forfølge sin unikke vision om at frigøre yderligere værdifulde ressourcer fra affaldsmaterialer, samtidig med at det tilbyder sikker og økonomisk bæredygtig energi til markedet og fremmer en cirkulær økonomi, siger Jesper Lok, bestyrelsesformand i Nature Energy.