LIGE NU:

Unge kan få gratis psykologhjælp: - Uden hjælp var jeg her ikke

I den nye finanslov er der afsat penge til, at unge mellem 18 og 25 kan komme gratis til psykolog, hvis de lider af angst eller depression. En fornuftig start, mener SF.

- Uden hjælp, ville jeg ikke være her i dag. Det er jeg overbevist om. 

Så kontant er meldingen fra den nu 17-årige Andreas Sommer Jensen om hans livs værste periode. Han mistede i 2018 sin farmor, der var som en mor for ham. 

- Jeg gik ned med tre forskellige former for angst, en depression og udviklede selvmordstanker, siger Andreas Sommer Jensen til TV2 Nord.

Men Andreas fik hjælp. Efter en tur hos sin praktiserende læge blev han henvist til psykologhjælp, og i løbet af 10 onsdage kom han ovenpå igen. 

Ny finanslov giver unge gratis psykologhjælp

Og flere unge mennesker kan se frem til gratis psykologhjælp i fremtiden. Som en del af den nye finanslov er der afsat penge til, at 18 til 25-årige, som lider af angst eller let til moderat depression, kan få gratis psykologhjælp til at overkomme deres problemer.

Og det er Christina Lykke Eriksen (SF), formand for Sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune, glad for. 

- Det er vigtigt, fordi vi får nogle trivselsmålinger, som viser, at mange unge mennesker mellem 16 og 25 går rundt med angst, stress og ensomhed, siger hun. 

quote I Danmark har vi netop et system, hvor vi ikke er i tvivl om, at vi får hjælp, hvis vi brækker en arm eller et ben. Og jeg er glad for, at man nu på samme måde kan behandles gratis for mentale brud.

Christina Lykke Eriksen (SF), fmd. for Sundhedsudvalget, Frederikshavn Kommune

Andreas Sommer Jensen er da heller ikke i tvivl om, at samtalerne med psykologen var alfa og omega for, at han fik det bedre.

- Det gav mig en masse redskaber, så jeg kunne arbejde med at komme ud af en ond cirkel af had til mig selv, og hvor jeg ikke følte, jeg var god nok, siger han.

Et presset ungdomsliv

Ifølge psykolog Inge Balslev, som til daglig arbejder med unge på fire forskellige nordjyske gymnasier, har mange unge behov for lettere psykologhjælp for at klare hverdagen.

- De er presset af, at det er rigtig vigtigt at have succes. Hvis man ikke klarer sig godt, bliver det et privat problem, siger hun. 

Inge Balslev er - udover Frederikshavn Handelsskole - tilknyttet Hjørring, Dronninglund og Frederikshavns gymnasier, hvor hun hjælper unge med mindre psykiske problemer.
Inge Balslev er - udover Frederikshavn Handelsskole - tilknyttet Hjørring, Dronninglund og Frederikshavns gymnasier, hvor hun hjælper unge med mindre psykiske problemer.
Foto: Ivan Johan Hansen/TV2 Nord

Selvom det ikke var presset for at klare sig godt, der knækkede Andreas Sommer Jensen, har han oplevet følelsen af, at man skal være god til alt. Han går til daglig i 2.a på Handelsskolen i Frederikshavn, og her betyder karakterer meget.

- Man skal helst kunne få et 12-tal i dansk og engelsk, og man skal ikke have mindre end 4 i matematik. Det presser nogle gange, siger handelsskoleeleven og fortsætter:

- Og der er nogen, der knækker på det.

Opfordring fra ung mand: Gør brug af tilbuddet

Derfor er det vigtigt, at behandlingen af unges psyke bliver sidestillet med fysiske skavanker. Det mener Christina Lykke Eriksen fra SF.

- I Danmark har vi netop et system, hvor vi ikke er i tvivl om, at vi får hjælp, hvis vi brækker en arm eller et ben. Og jeg er glad for, at man nu på samme måde kan behandles gratis for mentale brud, siger hun.

quote Nu hvor det er gratis, så gør brug af det.

Andreas Sommer Jensen, 17 år

Tilbuddet gælder for unge mellem 18 og 25, hvilket giver god mening ifølge psykolog, Inge Balslev.

- Det er en rigtig vigtig alder, fordi det er lige der, hvor man slipper barndommens land og skal træde ind og finde ud af, hvor man skal gå hen, og hvor man hører til, siger hun.

Opfordringen fra Andreas Sommer Jensen er hvert fald klar:

- Nu hvor det er gratis, så gør brug af det.

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

040620 Hanstholm Havn

Havnestrid om industrispionage: Hanstholm Havn politianmelder tidligere salgschef

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

Til forsiden

Til forsiden