Seneste nyt:

Kulmination: 80.000 unge afgav deres stemme

På Strandby Skole blev dørene til valgstedet i dag åbnet kl. 12. Efter tre ugers valgkamp er politik for nogen gået fra at være en svær størrelse til rent faktisk at være noget, man har en klar holdning til.

For tre uger siden var Matilde Snebang en kende forvirret, når det kom til politik. 

- Nogle gange kan det godt være lidt svært at vide, hvilken holdning de har, det kan være forvirrende, sagde hun til TV2 Nord i begyndelsen af januar, da Skolevalg 2019 blev udskrevet af Lars Løkke Rasmussen. 

Efter at have haft masser af politik på skemaet den seneste tid, og efter at have overværet debatter med ungdomspolitikere, var det i dag en langt mere afklaret Matilde Snebang, der var klar til at sætte sit kryds.

- Jeg er fuldstændig afklaret med, hvad jeg vil stemme på, og jeg har en helt klar vision om, hvad jeg vil stemme på efterfølgende fortæller Mathilde Snebang. 

Imponeret samfundslærer

Politik kan normalvis godt virke en smule tørt for unge mennesker. Men på Strandby Skole er man imponeret over elevernes lyst til at sætte sig ind i de ungdomspolitiske dagsordener.

- Det kan godt være lidt voldsomt at få smidt 24 mærkesager i hovedet og skulle forholde sig til det, men det synes, jeg faktisk, de har været gode til. Og stille og roligt, kan man se, så går der nogle ting op for dem, fortæller Søren Nørby, fortæller Søren Nørby Jensen, der er samfundsfagslærer på Strandby Skole.  

Vigtigt at man stemmer

Det er en velkendt udfordring, at det kan være svært, at få unge til at stemme til folketings- og kommunalvalg. 

Men også her ser de fremtidige vælgere i Strandby ud til at have taget budskabet om at deltage i demokratiet til sig.

- Jeg synes, at det er vigtigt for vores samfund, fordi alle personer har en holdning, og hvis ikke man rejser sig fra sofaen, så kommer der ikke nogen holdninger ud, og så bliver samfundet ikke lavet om til et bedre samfund end det måske allerede er, fortæller Alexander Pedersen 9.A

- Jeg synes helt klart, at min holdning skal trumfe igennem, der hvor den kan, fortæller Mathilde Snebang. 

Den store vinder af Skolevalg 2019 blev Socialdemokratiet, der fik 22,5 procent af stemmerne. Venstre blev nummer to med 21,3 procent af stemmerne. 

Samler man dog en blå blok, der består af Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, så vinder blå blok med 54,1 procent af stemmerne.