Afhugget kvindehoved fundet i nordjysk mose: Skal igen udstilles på Nationalmuseet

Stidsholt-kvinden hedder et af Danmarks mest velbevarede moselig. Det blev fundet i en mose ved Lendum for 150 år siden og er et nationalt klenodie - derfor hører det hjemme på Nationalmuseet.

Det seneste år har det enestående fund fra jernalderen kunnet ses på Vendsyssel Historisk Museum i Hjørring, men i næste uge skal det afhuggede kvindehovede tilbage til Nationalmuseet for at blive udstillet der.

Fundet pakkes nænsomt sammen.
Fundet pakkes nænsomt sammen.
Foto: TV2 Nord


- Jeg kommer til at savne hende, siger Sidsel Wåhlin, arkæolog ved Vendsyssel Historiske Musuem, som står bag udstillingen Dødens Teater. Her er det afhuggede kvindehovedet en hovedattraktionen.

- Det har været et vildt stort privilegie at have mulighed for at have hende med i udstillingen og vise, hvordan mennesker med hud og hår så ud i jernalderen, forklarer hun. 

Halshugget for over 2.000 år siden

Det er første gang, at Stidsholt-kvinden er udstillet i Vendsyssel, hvor hovededet af hende blev fundet for 150 år siden i Stidsholt Mose ved Lendum. Kvinden stammer fra den ældre jernalder og er død ved halshugning mellem 300 år før kristi fødsel og 100 år efter kristi fødsel.

Arkæolog Sidsel Wåhlin fra Vendsyssel Historiske Museum står bag udstillingen Dødens Teater
Arkæolog Sidsel Wåhlin fra Vendsyssel Historiske Museum står bag udstillingen Dødens Teater
Foto: Per Frank Paulsen

Kvindehovedet er et af de meste velbevarede danske moselig og opbevares derfor på Nationalmuseet, og i næste uge skal Stidsholt-kvinden retur til København, hvor hun skal udstilles.

- Hun er et nationalklenodie, og pointen med de genstande, som er på Nationalmuseet er jo, at de allermest unikke ting kommer på Nationalmuseet, siger Sidsel Wåhlin.

Ofret til guderne

Stidsholt-kvinden ankom for et år siden til Historisk Museum i Hjørring med særtransport fra Nationalmuseet i en særlig kasse, og i Hjørring har det afhuggede hoved været udstillet i en specielt sikret montre og indgår i udstillingen Dødens Teater, som fokuserer på menneskeofringerne i jernalderen.

- Hun er blevet halshugget. Hun har det mest fantastisk hår. 50 cm langt, som er sat op i en kompliceret frisure, og det fortæller os jo noget om, at det her ikke er den arveste træl, der er blevet slået ihjel. Det her er en fornem dame, som man har ofret til guderne, fortæller Sidsel Wåhlin.

Kvinden er således blevet nøje udvalgt til at blive ofret til det overnaturlige. Hovedet er adskilt fra kroppen, og kroppens skæbne kender ingen. Kun hovedet har været en del af ofringen.

- I Vendsyssel er kraniekult, det som er på mode i jernalderen. Det er hovedet, som er interessant at ofre til guderne, slutter Sidsel Wåhlin.

Udstillingen Dødens Teater fortsætter på Vendsyssel Historisk Museum, selvom Stidsholt-kvinden flytter hjem på Nationalmuseet.


Seneste nyt

fra Nordjylland