LIGE NU:

Blæst og vand driller

De seneste dages hårde vind og meget regn giver udfordringer. I havnene står vandet ekstraordinært højt, langs kysten spiser havet af klitterne, og inde på land volder de store regnmængder problemer for åerne, som løber over.

Vindstød på over 25 meter i sekundet presser vandet ind i havnen i Hirtshals. Vandstanden er mandag middag halvanden meter over normalen.

- Det er ekstremt højvande. Det er heldigvis ikke så tit, at det er så højt, siger havnefoged i Hirtshals Havn Svend Erik Jørgensen.

Den kraftige blæst betyder, at både Color Line og Fjord Lines færger mandag formiddag bliver liggende ved kaj. Deres afgange til Norge er aflyst.

Vandet er kun 20 centimeter fra at nå over kajkanten, og endnu er situationen ikke kritisk for bådene i havnen.

- Det må helst ikke stige mere, lyder vurderingen fra Svend Erik Jørgensen.

Højvande i havnen i Hirtshals. Vandet står halvanden meter højere end normalt.
Højvande i havnen i Hirtshals. Vandet står halvanden meter højere end normalt.
Foto: Jesper Christiansen

Den høje vandstand betyder, at en bådbro på havnen er oversvømmet. Vandet står op ind under et hus på havnen, hvor bådfolkene holder til.

- Under huset er det helt galt. Vandet slår tilbage, og vi har nogle materialer under huset, som er ved at blive skyllet i havnen, fortæller havnefoged, Svend Erik Jørgensen.

Mens vandet nøjes med at true i havnen i Hirtshals, så er det anderledes længere nede ad kysten. Ved Nørlev Strand er Vesterhavet i gang med brutalt at spise af klitterne på en strækning på 650 meter, hvor der endnu ikke er kystsikret.

Havet spiser af kysten ved Nørlev Strand.
Havet spiser af kysten ved Nørlev Strand.
Foto: Jesper Christiansen

Her er der de seneste dage forsvundet flere meter af kysten, og i dag hugger den ene bølge efter den anden ind i kysten, og bid for bid forsvinder der en del af kysten med ud i havet.

Også åer og vandløb har svært ved at klare vandet. Her er det de seneste ugers store mængder regn, som er årsag til problemerne. Mange steder i Nordjylland er åerne gået over sin bredder og har skyllet store mængder vand indover markerne, som står under vand.

Liver Å ved Hjørring er gået ind over markerne.
Liver Å ved Hjørring er gået ind over markerne.
Foto: Jesper Christiansen