Dana Cup er endelig tilbage

Dana Cup i Hjørring er tilbage efter to års coronapause og varer fra 25.-30. juli.

Det var lyden af unge begejstrede stemmer, slagsange på mange forskellige sprog og højt humør, som mandag bevægede sig gennem Hjørrings gader. 

Danmarks største sportsevent, Dana Cup, er endelig tilbage og atter engang er målet at forene unge fodboldspillere fra hele verden og booste deres passion for fodbold. 

Til turneringen dyster 20.000 unge, der samtidigt danner venskaber på tværs af alder og nationalitet. 

- Det er bare fedt, for man spiller mod andre fra alle mulige lande og møder nye mennesker. Der kommer nye folk og liv i byen, så der er bare god stemning. Det er bare en fed uge, lyder det fra fodboldspiller Malthe Ejstrup fra Hjørring FK. 

Højt humør på mange forskellige sprog i Hjørrings gader mandag.

Et savnet event 

Begejstringen var heller ikke til at misse ved det traditionelle optog gennem byen mandag eftermiddag, hvor hold fra nær og fjern satte fodboldfesten i gang.  

Optoget gik mod stadion i byen, op igennem midtbyen og til opstilling på stadion, hvor Hjørrings borgmester, Søren Smalbro (V) holdt tale. Senere blev åbningskampen fløjtet i gang mellem et norsk og ukrainsk fodboldhold, hvor mange tilskuere fulgte med. 

Og det er ikke kun de unge fodboldspillere, der har savnet Dana Cup. Også de voksne nyder at forene børn og unge i fodboldens navn: 

- Dana Cup skaber så meget liv til byen. Det skaber fest for alle børn og unge, og selv Hjørrings børn glæder sig helt vildt til, at det her sker. Det er et super arrangement, og det er noget, vi har savnet de sidste par år, så vi er rigtig glade for, at det er tilbage, siger Lars Koch som er fodboldtræner på et U-11 drengehold i Bagterp, der er med for første gang. 

- De er helt oppe og ringe og har set op til de større i så mange år. Nu er det endelig deres tur, og de glæder sig med længsel, fortæller han. 

Mangel på frivillige 

Fodboldfesten er i gang, men det er på et hængende hår, at turneringen overhovedet afholdes. Det var nemlig en udfordring at finde nok frivllige til at hjælpe til.

Martin Østergaard har været frivillig de sidste otte år, og i år er der mange nye med – flere af dem fra udlandet.

- Det kræver noget ekstra. De skal instrueres, hvilket skaber udfordringer, siger han. 

- Mit engelsk er måske list rustent, men det går det hele.

 En af de helt nye frivillige er Christian Frølund Mogensen.

- Jeg er taget herop, fordi jeg godt gad at prøve at være frivillig arbejder og samtidigt være leder for en del andre fra udlandet, siger han.

Og det glæder Hanne Bonne Bruusgaard, der holder styr på cirka 800 frivillige.

- Vi er det antal, vi skal være. Jeg er en fuldt ud tilfreds koordinator, lyder det. 

Det er ikke kun Dana Cup, der har haft svært ved at finde frivillige i år. Mange danske sportsturneringer og festivaler har haft problemer med at få de rutinerede frivillige til at vende tilbage efter coronapausen: 

- Det har været svært, men nu er det lækkert, vi har nogle nye, der træder til. Vi skal dog hele tiden sørge for, at vi får nye unge kræfter ind, så vi får nogle glidende overgange og et løbende generationsskifte, siger Hanne Bonne Bruusgaard.

Dana Cup har eksisteret siden 1982, og her er 1000 forskellige hold med fra 45 forskellige nationer, blandt andet Chile, Congo, Haiti og Malaisia.

Selvom konkurrencen for de unge er vigtig, er det mest af alt nye venskaber og passionen for fodbold, der er i højsædet. 


Seneste nyt

fra Nordjylland