Drab i Aalborg får kvinder til at melde sig til selvforsvar
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord
Drabet på Mia Skadhauge Stevn i Aalborg har sat fokus på, at en del kvinder føler sig utrygge, når de går alene på gaden en sen aften. I Hjørring har en gruppe kvinder meldt sig til et selvforsvarskursus.
- Jeg har en hvid varevogn der, og du vil gerne slippe væk fra mig, lyder scenariet, instruktøren i selvforsvar tegner op.
Hun har et fast greb om håndleddet på kursusdeltageren. Og for kvinderne på holdet er scenariet ikke bare fri fantasi, men en reel frygt, de nu ser i øjnene med et lynkursus i selvforsvar i Hjørring Jiu-Jitsu Klub.
Det er lidt ligesom førstehjælp. Det er rart at kunne det i håb om, at man aldrig får brug for det
Iben Andersen, instruktør
49-årige Antoinette Weesgaard er én af dem - hun har i flere år tænkt på, at hun gerne vil lære selvforsvar.
- Jeg er blevet ældre, og der er flere ting ved kroppen, der værker. Hvis der sker noget, så kan jeg ikke bare stikke af. Så hvis man kan nogle små fifs, vil det være godt, siger hun.
Selvforsvar er symptombehandling
Tanken om at kunne passe på sig selv fylder også hos 34-årige Ditte Vestergaard Kristiansen fra Tversted, der også har meldt sig til kurset.
- Det er helt sikkert de seneste uges begivenheder (drabet på Mia Skadhauge Stevn, red.), der har gjort, at jeg har meldt mig til det, siger hun.
Instruktør Iben Andersen er på gæstevisit fra Aalborg Selvforsvar og Ju-Jitsu Klub. Hun kalder selvforsvar for symptombehandling. I den perfekte verden fik man i stedet en voldsmand til at holde op med at slå, mener hun.
- Selvforsvar er en ting, der kan være rigtig god at kunne. Det er lidt ligesom førstehjælp. Det er rart at kunne det i håb om, at man aldrig får brug for det, siger Iben Andersen.
Det er okay at sige fra
På kurset er der fokus på tips og tricks til at komme væk fra en truende situation. Men kurset handler mindst lige så meget om at lære, hvordan man kan sige fra, hvis man får en uønsket hånd på låret fra en kollega, eller nogen kommer for tæt på. Og at det i det hele taget er okay at sige fra både verbalt og fysisk, når ens grænser er nået.
Det kan godt være en falsk tryghed. Men man kan jo godt være skide træls, indtil man taber
Morten Aaen, formand, Hjørring Jiu-jitsu Klub
Iben Andersen bruger det eksempel, at hvis man har svært ved at sige fra overfor en irriterende telefonsælger, så kan det også være svært at sige fra i en situation, hvor ens grænser bliver overtrådt yderligere.
- Hvis ikke vi kan mærke efter og sætte grænser i hverdagen, så bliver det rigtig svært at gøre det den dag vi står i situationen. Særligt hvis det er en person vi ikke lige havde ventet det fra, forklarer hun.
Skaber tid til at flygte
Selvforsvarskurset i Hjørring er et lynkursus på to aftener, men byens Jiu-Jitsu-klub har også længere kurser.
Kan det ikke være en falsk tryghed, hvis man som kvinde tror, at man kan tackle en mand på 100 kilo, der angriber en?
- Jo. Der er ingen garanti for noget, men man kan jo godt være skide træls indtil man taber. Hvis man er heldig, så kan man få ham til at ligge og ømme sig, mens man når at løbe væk, siger formand for Hjørring Jiu-jitsu Klub, Morten Aaen.
Giver selvsikkerhed
Drab på kvinder i nattelivet sker meget sjældent i Danmark. Ifølge statistikkerne begås drab mod kvinder oftest af en partner, mens der er langt imellem de såkaldte fjerndrab, hvor offeret ikke kender gerningsmanden.
Hverken Antoinette Weesgaard eller Ditte Vestergaard Kristiansen føler sig utrygge i dagligdagen, men de seneste begivenheder i Aalborg gør, at utrygheden alligevel banker lidt på.
Alene det at tage kurset kan give en følelse af mere tryghed og selvtillid, mener Ditte Vestergaard Kristiansen.
- Når man kan det her selvforsvar, så får man en anden udstråling. Man er mere selvsikker, siger hun.
- Det tror jeg, at man også kan bruge i hverdagen.
Hør mere om effekten af at lære selvforsvar i videoen her: