Dyster spådom: Nordjysk forfatter forudså krig i Ukraine i fiktiv roman

Claus Mørkbak Højrup er aktuel med sin roman ”Mordet ved Tjernobyl”. En roman, som er skrevet efter en rejse til Tjernobyl i 2015, og som nu har vist sig at komme med en række dystre forudsigelser.

- Dit land er i krig mod Rusland. Det er de samme mennesker, som ledte Sovjetunionen, sådan lyder en af linjerne i Claus Mørkbak Højrups nye roman.

Romanen er netop udkommet, men er skrevet for tre år siden, og den indeholder en række forudsigelser om blandt andet Putin og Ruslands krig mod Ukraine.

Forudså krigen i Ukraine

- Der er faktisk nogle ting, som er beskrevet deri, som sker nu. En af dele er, at hovedpersonerne snakker om, hvorvidt Putin vil invadere Ukraine og specifikt Tjernobyl, fortæller Claus Mørkbak Højrup.

Claus Mørkbak Højrup forudså i romanen "Mordet ved Tjernobyl" Ruslands invasion af Ukraine.
Claus Mørkbak Højrup forudså i romanen "Mordet ved Tjernobyl" Ruslands invasion af Ukraine.
Foto: Jesper Christiansen

Sovjetunionens velmagtsdage og forfald danner sammen med atomulykken ved Tjernobyl i 2016 rammen om hans roman.

Romanen "Mordet ved Tjernobyl" er inspireret af Claus Mørkbak Højrups eget besøg i 2015 ved atomkraftværk i Tjernobyl.

- Den oplevelse gjorde, at jeg tænkte, at den kulisse skulle være baggrund for en roman, siger Claus Mørkbak Højrup.

Værst atomulykke nogensinde

Besøget ved det lukkede atomkraftværk fandt sted næsten 30 år efter den til dato værste atomulykke. I april 1986 eksploderede en af værkets reaktorer og forårsagede altødelæggende skader.

- I Tjernobyl kører der en lysavis, som viser dagens radioaktive tal, fortæller forfatteren om et af de billeder, som har sat sig på nethinden for altid efter besøget i Ukraine i 2015.

quote Efter at krigen er opstået, så kan jeg faktisk godt tage de personer, som er i 2016-linjen og sætte dem ind i det krigsmiljø, som der er i Ukraine nu

Claus Mørkbak Højrup, forfatter, Hjørring

Romanen foregår i to tidslinjer. En i 1986 omkring ulykken og et spor i 2016. I de to tidsspor følger man gennem romanen politiets jagt på en seriemorder, som i 1986 bliver afbrudt af atomkraftulykken, mens han er i færd med at begå et mord, og Claus Mørkbak Højrups mange fotografier fra besøget i 2015 er basis for de mange beskrivelser i bogen.

- Det var som om at komme ind i en Hollywood kulise, som var lavet perfekt, for du kommer ind i en by, som har stået stille i årtier, siger han.

Roman3

Roman udgivet efter tre år i skrivebordsskuffen

Bogen har været færdig i tre år og efter en længere periode i skrivebordsskuffen, udkom den i for en uge siden.

Claus Mørkbak Højrup

Han er født i 1972 og arbejder som underviser og forsker på Aalborg Universitet.

Han er byrådsmedlem for Venstre i Hjørring Byråd.

Han bruger sin fritid på blandt andet at skrive romaner.

"Mordet ved Tjernobyl" er en afrundet historie, men Ruslands krig i Ukraine har fået tankerne i gang hos forfatteren - for inspireret af virkelighedens rædsler er der måske fantasi nok til en bog mere.

- Dengang jeg skrev den, tænkte jeg, at den var lukket, men efter at krigen er opstået, så kan jeg faktisk godt tage de personer, som er i 2016-linjen og sætte dem ind i det krigsmiljø, som der er i Ukraine nu, siger han.

Inden Claus Mørkbak Højrup begynder at skrive på en ny roman, har han dog lige en PhD-afhandling på Aalborg Universitet, som han skal skrive færdig og forsvarer. 


Seneste nyt

fra Nordjylland