Effektiv kystsikring: Nu skal endnu en strækning sikres

Et forsøg med at kystsikre med pil ved Nørre Lyngby har vist sig at være så effektivt, at politikere i Hjørring Kommune nu har givet tilladelse til at sikre endnu en strækning.

Endnu et stykke af kysten ved Nørre Lyngby skal sikres med pil. Det har et enigt Teknik- og Miljøudvalg i Hjørring kommune besluttet onsdag.

- Vi forlænger det første stykke med 130 meter. Det er vi helt enige om skal ske, og det har vi givet tilladelse til nu, siger Søren Smalbro fra Venstre, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

I november 2018 blev to rækker pil plantet på en strækning på 130 meter. I foråret blev endnu en række plantet.

Nu bliver de 130 meter kystsikring så forlænget med ekstra 130 meter, så der i alt vil være 260 meters sammenhængende kystsikring med pil.

- Vi kan se, at det virker. Det er en rigtig fin måde at gøre det på. Og så er det et biologisk nedbrydeligt materiale, siger Søren Smalbro.

Lodsejer kan nu sove trygt om natten

10 lodsejere var i november 2018 med til at betale for kystsikringen med pil – blandt andet Jørgen Jørgensen.

Jørgen Jørgensen er glad for kystsikring med pil på stranden ved Nr. Lyngby. Det har reddet hans hus fra at ende i havet.
Jørgen Jørgensen er glad for kystsikring med pil på stranden ved Nr. Lyngby. Det har reddet hans hus fra at ende i havet.
Foto: Jesper Christiansen

Kystsikringen har betydet, at han ikke længere ligger søvnløs om natten, når det blæser op.

- Hvis vi ikke havde haft det lavet, så ville bølgerne have stået op i skrænten med den blæst, som vi har haft de sidste par dage, sagde Jørgen Jørgensen tirsdag.

Piletræerne i sandet kan ikke stoppe bølgerne, men de tager kraften af dem, så de ikke angriber de store skrænter med samme aggressivitet. Samtidig holder piletræerne på sandet, når vandet skyller tilbage.

Indslag fra tirsdag. Et forsøg med at anvende pil som kystsikring har vist gode resultater ved Nr. Lyngby.

Strækning med ukendt ejer kystsikres ikke

Når de cirka 260 meters kystsikring med pil er plantet, vil der være en strækning på mellem 60 og 70 meter hen til endnu en strækning, der er sikret. Dette hul vil ikke være kystsikret – for Hjørring Kommune ved ikke, hvem der ejer strækningen.

En situation, som Søren Smalbro udmærket er klar over, ikke er optimal.

- Jo længere sammenhængende sikringer, man har, jo bedre. Derfor er det mest optimale at få hullet sikret sammen med de andre etaper. Men der er nogen, der skal betale det, og der er åbenbart et stykke ingenmandsland, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland