En decemberdag gik det helt galt for Peter - nu står stedet, der fik ham på rette køl, til at lukke

Besparelser i Hjørring Kommune rammer udsatte borgere.

Peter Iversen måtte for et par år siden igennem en svær skilsmisse. En skilsmisse, der skulle vise sig at kaste lange skygger over den 65-åriges tilværelse.

Pludselig tog alkoholindtaget for alvor overhånd. Den ene genstand blev efterfulgt af den anden.

- Jeg har det problem, at når jeg først drikker, så stopper jeg ikke, før jeg ligger i rendestenen, siger Peter Iversen.

I december sidste år stod det så slemt til, at han måtte indlægges på hospitalet. Kroppen sagde simpelthen fra grundet det store misbrug.

Efterfølgende kom han på afvænning i Thisted, inden han flyttede ind på Herberg Nord i Hjørring.

Det blev vendepunktet.

Fik glæden tilbage

For ikke mange trappetrin under lejligheden ligger Den Blå Sociale Café, og her begyndte Peter med tiden at spise frokost hver dag. Samtidigt fik han nye venner, som han kunne vende stort og småt med.

- Samværet, samtalerne og i det hele taget den støtte, jeg har modtaget, betyder sindssygt meget, fortæller Peter Iversen.

Efter kort tid var alkoholen lagt på hylden. Årsagen til dét er Peter Iversen ikke bleg for at fortælle om. Han tilskriver nemlig værestedet det meste af kreditten for, at han næsten er kommet på rette køl. 

- Jeg ville have været død, hvis det ikke var for det her sted, lyder det skråsikkert og med alvor i stemmen fra hovedpersonen selv.

Snart er det imidlertid slut med at tage den daglige tur ned i værestedet. For caféen, der var med til at få Peter Iversen på ret kurs, står til at lukke.

Hjørring Kommune har nemlig halveret værestedets årlige støtte på 570.000 kroner fra næste år, og fra 2024 er støtten helt væk. Den er den barske sandhed ovenpå kommunens seneste budgetaftale, hvor der skal spares millioner af kroner. 

- Det er simpelthen et spørgsmål om økonomi, og så i det lys at der er andre tilbud her i byen, som brugerne kan benytte, siger borgmester i Hjørring Kommune, Søren Smalbro (V).

- Den tanke kan jeg slet ikke holde ud

Lukninger af steder som Den Blå Sociale Café kan få store konsekvenser for de faste stamgæster på stedet. Sådan lyder det fra en ekspert.

- Den her type borgere er særligt sårbare. Ofte har de været nødt til at udskifte hele deres sociale netværk i forbindelse med deres misbrugshistorie. Derfor er sådan nogle væresteder særligt centrale omdrejningspunkter for deres trivsel, siger Mia Arp Fallov, lektor, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet.

Kan der ikke risikere at komme flere indlæggelser og andre ting, hvis steder som Den Blå Sociale Café lukker?

- Det kan der sagtens være noget rigtigt i. Men stadigvæk er der andre lignende tilbud til brugerne, siger Søren Smalbro til TV2 Nord.

Som det ser ud nu, bliver det sidste måltid serveret i Den Blå Sociale Café 31. juli næste år, og det faktum er, ifølge Peter Iversen, ikke til at bære.

- Jeg håber virkelig, at stedet overlever. Det er helt uoverskueligt at forestille sig, hvordan det bliver, hvis det lukker. Den tanke kan jeg slet ikke holde ud, siger han.

Sammenholdet i caféen samt de mange snakke med personalet er blandt årsagerne til, at Peter Iversen nu efter tre måneder, er på udkig efter sin egen lejlighed.

Herberg Nord lukker ikke, og i den første tid kan han fortsat komme at spise frokost i Den Blå Sociale Café, som han plejer. Næste sommer er værestedet, som det ser ud nu, dog væk.

- Det er lidt angstprovokerende at flytte på egen hånd. Jeg vil dog stadigvæk komme her på caféen, så længe jeg har muligheden. Det er et fantastisk sted at være, og jeg håber virkelig, at det bliver bevaret.

70-årige Conny Green begræder også dét, der ligner en lukning af Den Blå Sociale Café. Værestedet er særligt vigtigt for hende af én grund. Hør mere om det i indslaget herover.

Seneste nyt

fra Nordjylland