LIGE NU:

Frifundet for bedrageri: Mødet mellem finger og rundsav var et uheld

En 33-årig mand blev mandag i Retten i Hjørring frifundet i en noget usædvanlig sag. Manden var nemlig tiltalt for at have savet sin lillefinger over med vilje i håb om at snyde sig til forsikringspenge.

Frifundet. Det er, hvad den 33-årige mand er efter mandagens retssag i Retten i Hjørring. Dermed tilkendegav retten, at det var et uheld, da den tiltalte, ifølge anklageskriftet i 2014, savede sig i fingeren, hvilket førte til så omfattende skader, at den ikke stod til at kunne reddes.

- Jeg er selvfølgelig tilfreds med afgørelsen, og min klient er naturligvis glad for frifindelsen, siger forsvarsadvokat Karina Skou.

Tegnede 17 ulykkesforsikringer

Forud for hændelsen med rundsaven havde den tiltalte tegnet hele 17 ulykkesforsikringer, hvilket betød, at han i bedste fald kunne se frem til at modtage i omegnen af 33 millioner kroner ved 100 procent invaliditet.

- Der har været nogle ting i min klients liv, der har gjort, at han har været ualmindeligt meget bekymret, siger forsvarsadvokat Karina Skou.

Førnævnte beløb skulle langt fra vise sig at tikke ind på den tiltaltes konto, idet alle forsikringsselskaber på nær et undlod at betale erstatning.

Sagen skiftede pludselig karakter

Det fik den 33-årige mand til at gå rettens vej, men i december 2018 blev samtlige forsikringsselskaber frifundet, eftersom retten mente, at tegningerne af de i alt 17 forsikringer var påfaldende. Størstedelen var nemlig tegnet få år forud ulykken. 

Den civile retssag blev siden stillet for landsretten, hvor Vestre Landsret den 19. oktober 2019 stadfæstede byrettens afgørelse. 

Her lidt over et år efter var rollerne så byttet rundt. Nu var den 33-årige mand pludselig den tiltalte i dét, der nu var blevet til en straffesag, og som kunne munde ud i flere års fængsel.

Sådan endte det som bekendt ikke. I afgørelsen blev der ifølge forsvarsadvokat Karina Skou lagt vægt på, at ulykkesforsikringerne var tegnet flere år forud for ulykken, og sammen med vidneforklaringerne kunne det ikke bevises, at den 33-årige havde savet sig i fingeren med vilje.

Facit er altså, at manden nu er frifundet, men samtidig er nægtet erstatning.

Anklagemyndigheden har 14 dage til at anke sagen.