Lastbilbranchen vil have flere kvinder i førersædet – og det begynder i skolen

En kæmpe lastbil er mandag på besøg i Hjørring. Transportbranchen håber, at det er det, der skal til for at få flere unge – særligt piger og kvinder – til at vælge et liv i førersædet.

Parkeringspladsen foran Muldbjergskolen i Hjørring er mandag morgen fyldt helt op. Ikke af biler, men af en kæmpe, specialdesignet lastbil, som skal bruges til at lære 8.N mere om transportbranchen.

- Jeg synes, det er meget fedt, at man kan få så stor en lastbil hertil, og man kan få lov at prøve den. Det er både imponerende og spændende, siger Mohammed Al Lahham fra 8.N på Muldbjergskolen i Hjørring.

Det er chauffører, der er på besøg for at fortælle eleverne om livet i førerhuset. Det sker som et led i kampagnen ”Job i Transport”, der skal få flere unge til at vælge en karriere i godstransportbranchen.

Siw Dybro fra 8.N i lastbilsimulator. Kvinder er et sjældent syn bag rattet i transportbranchen.
Siw Dybro fra 8.N i lastbilsimulator. Kvinder er et sjældent syn bag rattet i transportbranchen.
Foto: Mick Knive Anderson

Den store lastbil indeholder blandt andet en lastbilssimulator, hvor eleverne kan få en forsmag på, hvordan det føles at køre en lastbil. En af dem, der prøver simulatoren, er Siw Dybro fra 8.N:

- Det går meget fint. Det er ret sjovt at prøve at køre lastbil. Jeg er lidt overrasket over, hvor svært det er. Det er sværere, end jeg troede, siger hun.

Kun to procent kvinder

Når en lastbil kommer kørende på de danske veje, så er der klart størst sandsynlighed for, at det er en mand, der kører den.

I Danmark er det kun to ud af 100 lastbiler, der bliver kørt af en kvinde, og det er et problem for godstransporten, for branchen kommer til at mangle hænder i fremtiden.

- Der er mange myter om, at kvinder ikke kan køre lastbil. Vi ved, at chaufførjobbet er velegnet til kvinder, og at de kvinder, der arbejder inden for godstransport, betegner det som et arbejde, der passer til deres fysik og øvrige liv, siger Kim René Busch i en pressemeddelelse.

quote Det er lidt en skam, at der ikke er så mange kvinder i branchen - men det kan der jo komme

Siw Dybro, elev i 8.N

Han er formand for Transportens Udviklingsfond og Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond. De står bag kampagnen ”Job i Transport”, og håbet er, at der er 10 procent kvinder i transportbranchen i 2030.

- Hvis vi skal ændre synet på lastbilchauffører, der generelt ses som et ”mandefag”, skal vi starte helt nede i folkeskolen. De unge piger skal se godstransportbranchen som en mulighed, siger Kim René Busch.

JOB I TRANSPORT-KAMPAGNE

  • Kampagnen ”Job i Transport” har kørt siden 2015.
  • Formålet er at få flere til at vælge en karriere i godstransportbranchen.
  • Gennemsnitsalderen i branchen er høj, så der vil blive mangel på arbejdskraft i fremtiden.
  • Kampagnen fokuserer på at fastholde de nuværende transportarbejdere samt tiltrække ledige og samfundsgrupper, som i dag er underrepræsenteret i branchen. Det gælder blandt andet kvinder og nydanskere.
  • Over 700 skoler og mere end 50.000 elever har fået besøg af roadshowet med den specialdesignede truck.
  • Det er 3F og arbejdsgiverorganisationerne ATL (Dansk Industri) og DTL-A (Dansk Erhverv), der står bag kampagnen.
  • Kampagnen er finansieret af Transportens Udviklingsfond og Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond.

Det kan Susanne Olesen, der er uddannelsesvejleder på Muldbjergskolen nikke genkendende til. Ifølge hende er transportbranchen sjældent det, der står som førsteprioritet, når pigerne i udskolingen skal vælge uddannelse:

- Det første, som særligt pigerne siger, det er, at det her, det skal de ikke have noget at gøre med. Det er slet ikke den vej, de vil, fortæller hun.

Derfor er Susanne Olesen glad for kampagnen, som kan give eleverne en bedre forståelse for, hvad jobbet som lastbilchauffør går ud på, inden eleverne afskriver uddannelsen helt:

- Der er rigtig mange unge, der ikke ved, hvad de vil, og mange vælger derfor det, de kender til. Så vi skal vise dem så mange uddannelser og jobs, som overhovedet muligt, så det her er en kæmpe mulighed at få, at der kommer en vogn som denne. Det er vi rigtig glade for.

Flere søger ind

Kampagnen har været i gang siden august 2015, og siden april 2016 har kæmpe-trucken været på besøg på folkeskoler, efterskoler, produktionsskoler og erhvervsskoler over hele landet.

Den store indsats for at få flere til at vælge transportbranchen ser ud til at have båret frugt. I de år, hvor kampagnen har kørt, er antallet af ansøgere til vejgodstransportuddannelsen steget.

Dagens udstillingstruck i Hjørring.
Dagens udstillingstruck i Hjørring.
Foto: Mick Knive Anderson

I 2014 søgte 361 ind på uddannelsens grundforløb og hovedforløb, mens tallet var steget til 973 i 2021. I 2020 oplevede uddannelsen det højeste antal ansøgere nogensinde med 1206 ansøgere.

En af dem, der har lært noget nyt om branchen efter mandagens besøg, er Siw Dybro fra 8.N:

- Det er lidt en skam, at der ikke er så mange kvinder i branchen, men det kan der jo komme. Jeg tror, at det her giver et godt indblik i jobbet. Jeg havde ikke forestillet mig, at det var sådan her, siger hun, inden hun kører videre på landevejen i lastbilssimulatoren.


Seneste nyt

fra Nordjylland