Seneste nyt:

Omkring 400.000 husstande skal finde ny varmekilde: Morten håber på at kunne skifte gasfyret ud med fjernvarme

I Bjergby nord for Hjørring er de fleste af boligerne opvarmet med gas. Her håber de, at regeringens planer om at gøre de danske husstandes energiforbrug grønnere kan være med til at sætte skub i udrulningen af fjernvarme i området.

Det er et gasfyr, der sørger for varme i gulvet og radiatorerne i Morten Hylle og familiens hus i Bjergby. De fleste af naboerne har også gas som varmekilde, og det er en dyr løsning, efter at priserne på naturgas er steget.

- Sidste år gav vi 12.000 kroner. I år kan vi komme til at betale 26.000 kroner, siger Morten Hylle.

Danmark skal være uafhængig af naturgas for at frigøre os fra russisk gas og af hensyn til klimaet og forbrugernes pengepung. Det var budskabet, da regeringen tirsdag præsenterede reformudspillet ”Danmark kan mere II”.

- En ambitiøs grøn omstilling er svaret på mange af de udfordringer, vi står over for både på kort og på lang sigt, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet, hvor udspillet blev offentliggjort.

Håber på fjernvarme

Regeringen lægger op til, at dem, der ikke er tilkoblet fjernvarme nu, bliver det i de kommende år. Ifølge regeringen skal omlægningen fra gas til fjernvarme ske senest i 2028.

- Det kommer til at få betydning for rigtig mange danskere. Omkring 400.000 danske hjem er i dag opvarmet med naturgas, siger statsministeren.

I løbet af i år får de forbrugere, som i dag opvarmer deres bolig med olie eller naturgas, besked om, hvorvidt de kan blive koblet på fjernvarmenettet. Morten Hylle håber på et positivt svar.

- Hvis der kommer fjernvarme, så vil vi have det. Men vi ved jo ikke, hvor lang tid der kommer til at gå. Hvis der går fem til seks år, så kan det godt være, at fyret stadig kan holde, men hvis der går længere tid, så er vi nødt til at finde ud af noget andet, siger han.

Størstedelen af husene i Bjergby har naturgas som varmekilde, da byen ikke er forbundet til fjernvarmenettet.
Størstedelen af husene i Bjergby har naturgas som varmekilde, da byen ikke er forbundet til fjernvarmenettet.
Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

Vil gøre det billigere at låne

Regeringen vil blandt andet gøre det billigere at låne til at investere i grøn opvarmning - enten ved at blive koblet til fjernvarmenettet eller ved at få sin egen elektriske varmepumpe derhjemme.

- Vi vil lave et partnerskab med den finansielle sektor, så det bliver fordelagtigt for forbrugerne at låne penge til at skifte varmekilde, og så vil vi fjerne tinglysningsafgiften på lån til skift af fyr i perioden fra 2023 til 2028 for at gøre det mere attraktivt og nemmere at få lavet den her omstilling, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Morten Hylle mener, at en elektrisk varmepumpe vil koste ham omkring 120.000 kroner at få sat op. Hans klare førsteprioritet er dog at få fjernvarme fra Hjørring ført til Bjergby.

Hvornår tror du, at dit gasfyr er pensioneret?

- Jeg håber, at det kan vente op til seks år, så vi kan vente på fjernvarmen, siger han.

Ud over at udfase gasfyr er det regeringens plan, at Danmark skal firedoble den samlede produktion af vedvarende energi fra solceller og vindmøller på land frem mod 2030.


20190615-203153-L-4330x3201ma

play Høje temperaturer fortsætter: Tordenvejr kan ramme Nordjylland

preben bang

play Folketingsmedlem anbefaler HK at slæbe sure kunder i retten

Erik Westergaard

Nedrivning af minkfarme bliver dyrere end forventet – og kommer til at trække ud

markbrand 1

Rygende travlt beredskab: Ni høst-brande på én dag

20190615-203153-L-4330x3201ma

play Høje temperaturer fortsætter: Tordenvejr kan ramme Nordjylland

preben bang

play Folketingsmedlem anbefaler HK at slæbe sure kunder i retten

Til forsiden

Til forsiden