Skyd dem! Sæler udrydder Renes levebrød

Stenbiderbestanden er på retræte, og nu er der indledt en jagt på en løsning.

René Hansen fisker efter stenbidere, som den eneste erhvervsfisker i Lønstrup. 

Engang kunne han lade garnet ligge i to til tre dage, men nu skal han hurtigere ud og hente det ind. 

Gør han ikke det, er der ikke meget at komme efter. Ødelagte net og halvspiste fisk er de sølle rester, som sælerne efterlader, når de har besøgt den åbne buffet, som fiskerne stiller an, når de smider garn ud. 

- De rykker jo fiskene ud af mit garn, og de store sæler, de kan rykke garnet i stykker. En ting er, at jeg mister fangsten, men mit garn bliver også splittet af, lyder det fra René Hansen. 

Stenbidere forsvundet fra farvandet

Stenbideren lever på åbent hav det meste af tiden, men søger ind på lavt vand i foråret. 

Et kilo stenbiderrogn ligger i gennemsnit på 700-800 kroner.

Mens der i 1990’erne blev fanget omkring 1000 tons stenbidere til 72 tons i 2022 er antallet i 2023 langt lavere. Her blev der kun fanget 15 tons. 

Der er mange teorier om, hvorfor stenbiderbestanden er gået tilbage.

Overfiskeri, en øget bestand af sæler, som har ædt dem, klimaforandringer, der har skubbet bestandene længere nordpå, og at havmiljøet er blevet dårligere, er mulige forklaringer.

Men for René Hansen er det især sælerne, som hapser stenbideren, før fiskerne når det.

Ifølge eksperter er sælbestanden i Kattegat steget fra 1000 i 1980 til 4000 i dag, mens stenbiderbestanden er den laveste nogensinde. 

- Vi fiskere vil gerne høste overskuddet. Der er ingen, der har lyst til at fiske mere, end det kan bære, det er klart, men vi er oppe mod en modstander, som også vil have hans part. 

Reguler sælbestanden

Den nordjyske folketingspolitiker Per Larsen, som er fiskeriordfører for Konservative, ser også sælerne som et kæmpe problem for fiskeriet. 

Derfor peger både han og René Hansen på en mulig løsning. 

- Der skal simpelten bare reguleres. Lad os sige 500 kroner per sæl, og det skal bare ud til alle jægerne. Så kan vi få gjort noget ved det, foreslår René Hansen, som bakkes op af Per Larsen (K):

- Det er ikke sådan, at alle sæler skal udryddes, men der skal være en sameksistens, så vi både kan have et bæredygtigt fiskeri, men også nogle sæler, siger han. 

Mens flere fiskere allerede har givet op på stenbidere, er det ikke slut for René Hansen. 

- Jeg lever af at fiske, så der skal helst nogle penge på bordet. 

Desuden elsker han livet på havet for meget til at give slip. Derfor håber han ikke, at det er slut med at fange stenbidere. 

- Det er da et fiskeri, jeg håber forbliver. Det forventer jeg, at det gør - og at vi får skudt nogle sæler i stedet for.

Per Larsen

Seneste nyt

fra Nordjylland